ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2 - 0
Ξεθωριάζει το όνειρο
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002

Sportidea

Ο Χαριστέας σε φάση από τον αγώνα στο Κίεβο
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», και απόλυτα εναρμονισμένοι μ' αυτή τη φιλοσοφία στην Εθνική πλέον (προσπαθούν να) είναι συγκεντρωμένοι στο επόμενο καθοριστικό παιχνίδι. Κατά την εκτίμηση-θέληση και του Ρεχάγκελ, «πρέπει να παίξουμε με πάθος και να νικήσουμε την Αρμενία την Τετάρτη. Ο αγώνας αυτός αποτελεί την τελευταία ελπίδα μας». Για τους «γαλανόλευκους» λοιπόν μεθαύριο δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα. Βασικά για την ουσία (βαθμοί) αλλά και για ψυχολογικούς λόγους.

Γιατί μετά την ήττα στην Ουκρανία με 2-0 (50΄ Βορόμπεϊ, 90΄ Βορόνιν) το όνειρο ξεθώριασε. Και φυσικό επόμενο είναι η ψυχολογία - συστατικό απαραίτητο και στο ποδόσφαιρο - να μη βρίσκεται στο ζενίθ. Η Εθνική για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ήθελε αλλά φάνηκε να μην μπορεί. Και έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσει προβάδισμα στη διεκδίκηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης.

Στο στάδιο «Ολιμπίνσκι», το Σάββατο, ξεκίνησε καλά και για 45΄ έδειχνε ότι είναι ζήτημα χρόνου ν' αρχίσει να θεμελιώνει (γκολ) την υλοποίηση του ποθητού (νίκη). Μάλιστα, με μια αντίπαλο που είχε ταυτόχρονα ν' αντιπαλέψει και την ατυχία της. Εκτός των αρχικών απωλειών από τραυματισμούς, έχασε αρκετά νωρίς και ένα ακόμα σημαντικό «εργαλείο», τον Σερεμπρένικοφ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα λοιπόν είχε τον έλεγχο, και στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Δεν το έκανε και... απλά εφαρμόστηκε ο νόμος του ποδοσφαίρου: Οταν δε βάζεις γκολ το δέχεσαι. Βέβαια, για να συμβεί αυτό συντέλεσε και η κάκιστη εμφάνιση των Ελλήνων στο β΄ ημίχρονο. Νωθροί, ασύνδετοι, χωρίς σωστές επιλογές και «καθαρό» μυαλό.

Αν και ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας είχε αντίθετη άποψη αφού υποστήριξε: «Ημασταν πολύ καλοί, αλλά δεν καταφέραμε ξανά να σκοράρουμε. Δεν είδα τους παίκτες μου να έχουν παραδοθεί. Είχαμε πάθος. Δε βάλαμε γκολ κι έτσι δεν πήραμε βαθμό». Από την πλευρά του ο Μπούριακ, που λογικά ήταν χαρούμενος για τη νίκη της ομάδας του, παραδέχτηκε: «Ακόμα και μας ξάφνιασε η νίκη. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο τα πήγαμε πολύ καλά. Παρά τις απουσίες που είχαμε τα καταφέραμε. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν δεν είναι αστέρια, αλλά με εξέπληξαν με την απόδοσή τους. Πετύχαμε γκολ χωρίς να έχουμε κυριαρχήσει. Στη συνέχεια τα πράγματα θα είναι καλύτερα για εμάς».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ρέβα, Λούζνι, Τίμοτσουκ, Κόρμιτσεβ, Κονοβάλοφ, Γκούσιν, Ζουμπόφ, Μόροζ (25΄ Ρατσένκο), Βορόμπεϊ (72΄ Ρεμπρόφ), Σερεμπρένικοφ (25΄ Βορονίν), Καλινιτσένκο.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Καραγκούνης, Ζαγοράκης (67΄ Μπασινάς), Λάκης (64΄ Γιαννακόπουλος), Τσάρτας, Νικολαΐδης (64΄ Βρύζας), Χαριστέας.