Την Πέμπτη η καταμέτρηση των σταυρών
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002

Ομαλά, σε γενικές γραμμές, διεξήχθησαν οι χτεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην περιφέρεια ευθύνης του Πρωτοδικείου Αθηνών (Δήμος Αθηναίων, δήμοι και κοινότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής). Πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες στις 7 π.μ., σχεδόν όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονταν στις θέσεις τους και η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά. Συνολικά είχαν διοριστεί 5.693 τακτικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, από τους οποίους οι 4.767 στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων, οι 645 στα εκλογικά τμήματα των δήμων της Ανατολικής Αττικής και οι 281 στα αντίστοιχα της Δυτικής Αττικής. Επίσης, είχαν διοριστεί 900 περίπου αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικαστές κυρίως αλλά και δικηγόροι και γραμματείς δικαστηρίων, για τη συμπλήρωση των όποιων κενών θα παρουσιάζονταν. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, χρειάστηκε να καλυφθούν 30 σχεδόν κενές θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων από τους αναπληρωματικούς συναδέλφους τους, οι οποίοι ήταν σε επιφυλακή στο Πρωτοδικείο. Για το σκοπό αυτό είχαν τεθεί στη διάθεσή τους 10 ταξί μισθωμένα από το υπουργείο Εσωτερικών και τρία περιπολικά της αστυνομίας.

Υπήρξαν, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα σε σχέση με την προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ τα σοβαρότερα οφείλονταν στην αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας. Τα τηλέφωνα της Γραμματείας του Πρωτοδικείου είχαν πάρει «φωτιά» από το πρωί, καθώς πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ήξεραν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν για τους ψηφοφόρους π.χ. που το όνομά τους δεν υπήρχε στους εκλογικούς καταλόγους. Η σαφής οδηγία, που δινόταν, ήταν να ψηφίσουν οπωσδήποτε αυτοί οι εκλογείς, να αναγραφεί το όνομά τους στο συμπληρωματικό κατάλογο και να υπογράψουν μια δήλωση, ώστε να μην μπορούν να διπλοψηφίσουν.

Από τις 11 το βράδυ επρόκειτο ν' αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι σάκοι με το εκλογικό υλικό από τα ειδικά συνεργεία δικαστών και υπαλλήλων του Πρωτοδικείου. Η παραλαβή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και από τις 9 π.μ. - 10 π.μ. αρχίζει η διαλογή των συνδυασμών, η οποία αναμένεται να τελειώσει την Τετάρτη. Την Πέμπτη θα αρχίσει η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης για την εκλογή των υποψηφίων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων.