Καθ' οδόν στην Αμοργό
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002

Στο μικρό, βράχινο και «σμαραγδένιο» νησί, με τις απέραντες άγριες ομορφιές και τα καταγάλανα νερά, στην πανέμορφη Αμοργό θα σας ταξιδέψουμε σήμερα. Χρειάζονται μόνο δέκα ώρες περίπου από το λιμάνι του Πειραιά, για να βρεθείς στις όμορφες Κυκλάδες, στην Αμοργό, να μαγευτείς από την επιβλητικότητα αυτού του νησιού, να χαρείς απέραντα μονοπάτια, αλλά και για να αναρριχηθείς πιο ψηλά και από τους ορεινούς οικισμούς της.

Σε ύψος 350 μέτρων περίπου, αγναντεύει η ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων, που βλέπει όλο το νησί απ' όλες τις πλευρές του. Τριγυρισμένη από το κάστρο της και τους ανεμόμυλους, η όμορφη κυρά στέκεται αγέρωχη. Μια βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια του οικισμού θα σας σαγηνεύσουν. Προσοχή όμως μη χαθείτε!

Ο όρμος της Αιγιάλης

Από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού είναι και η Αιγιάλη, το βόρειο λιμάνι του νησιού, η οποία διαθέτει μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες, καθώς επίσης και δύο μικρότερες αμμώδεις επίσης παραλίες, όπως και την απάνεμη παραλία του μικρού νησιού Νικουριά.

Η Αιγιάλη βρίσκεται περικυκλωμένη από τρία χωριά αυθεντικής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, την Λαγκάδα, τα Θολάρια, που βρίσκονται στην περιοχή της αρχαίας Αιγιάλης, και τον Ποταμό. Και τα τρία χωριά διαθέτουν πανοραμική θέα καθώς και όμορφα ηλιοβασιλέματα.


Eurokinissi

Τα Κατάπολα είναι το νότιο λιμάνι της Αμοργού και αποτελούνται από τρεις οικισμούς: το πολύ όμορφο και γραφικό Ξυλοκερατίδι, το Ραχίδι στη μέση του χωριού και τον Ορμο. Πίσω του υψώνεται επιβλητικό το βουνό του Μουντουλιά όπου και βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας. Το κόσμημα του οικισμού, η Παναγία η Καταπολιανή, είναι χτισμένη πάνω στις βάσεις παλαιοχριστιανικής Βασιλικής που είχε χτιστεί πάνω στο Ναό του Απόλλωνα.

Χαρακτηριστικό όλων των οικισμών του νησιού είναι τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πανέμορφα μονοπάτια και τα αμέτρητα σκαλιά. Μπορείτε όμως, να απολαύσετε μια βόλτα στους ορεινούς οικισμούς πάνω σε γαϊδουράκια. Η Αμοργός αποτελεί το κατάλληλο μέρος για όσους έχουν το κουράγιο και τις αντοχές, για περιηγήσεις. Μέσα από δύσβατα σοκάκια και αμέτρητες περιπλανήσεις οι ομορφιές του νησιού βρίσκονται μπροστά σου. Πάντως όποιο δρόμο και όποια περιπλάνηση επιλέξει κανείς, το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσει.

Η Μονή της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Σ' ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και αγριάδας βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, χτισμένη πάνω σε απότομους βράχους. Η Μονή ιδρύθηκε το 1088 και 916 χρόνια πριν ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό. Για να φτάσει κανείς στο Μοναστήρι θα χρειαστεί να ανέβει 300 σκαλιά περίπου. Μα αξίζει τον κόπο. Η κόπωση από την αναρρίχηση θα ανταμειφθεί από το θέαμα, τη φιλοξενία και την περιποίηση των μοναχών.


Eurokinissi

Πού αλλού, εκεί στην Αμοργό, γυρίστηκε και η ταινία που έσπασε τα ταμία των κινηματογράφων. Αναφερόμαστε στο «Απέραντο Γαλάζιο», όπου σε μερικά πλάνα του Luc Besson, υπάρχει και πανοραμικό του Μοναστηριού.

Ιστορικά

H Αμοργός αναφέρεται στην αρχαιότητα με τις ονομασίες Υπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία και Καρκησία. Τμήμα του νησιού είχε την ονομασία Ασπίς στο οποίο υπήρχε ιερό της ουράνιας Αφροδίτης. Με την πάροδο του χρόνου το όνομα της Αμοργού αλλοιώθηκε σε Αμολγόν, Αμουργόν, Αμοργίαν και Αμουργίαν.

Κολύμπι και γεύσεις
Οποια παραλία και να επιλέξετε για κολύμπι είναι πανέμορφη. Τα καταγάλανα και καθαρά νερά, οι αμμώδεις παραλίες, αλλά και τα βραχώδη μέρη, ιδανικά για βουτιές, είναι τα χαρακτηριστικά των ακτών της Αμοργού. Ετσι, μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της Αγίας Αννας (από άμμο, χαλίκια και βράχους), στον Αγιο Παντελεήμονα (μικρή παραλία με καταγάλανα νερά), στον Αγιο Παύλο (παραλία με βότσαλο), αλλά και στην παραλία της Αιγιάλης, τη μεγαλύτερη του νησιού, αμμώδης με καθαρά νερά. Και για τους πιο τολμηρούς... το Καμπί, που είναι παραλία γυμνιστών.

Αν επισκεφτείτε την Αμοργό, κάτι που σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και να απολαύσετε ξεχωριστές γεύσεις, όπως είναι, το: πατατάτο (κατσίκι κοκκινιστό με πατάτες και αρωματικά), παστέλι (σησάμι με μέλι και λεμονόφυλλα), ξιδάτο (σούπα κατσικιού με εντόσθια και σκόρδο), ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι και σησάμι). Μην ξεχάσετε επίσης, να απολαύσετε φάβα και τυρί αμοργιανό, καθώς και ρακόμελο (ρακί με μέλι και γαρίφαλο) και ψημένη ρακί (με ζάχαρη, μέλι, κανέλλα). Προσοχή όμως: Μη σας ξεγελάσει η καταπληκτική γεύση του ρακόμελου και της ψημένης ρακί, και πιείτε πολύ, γιατί αρκεί ένα ποτηράκι για να ευθυμήσετε, με το δεύτερο... έχετε απογειωθεί!


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ