ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Αντιδρούν στον αυταρχικό σχολικό κανονισμό

Κινητοποίηση στην Κέρκυρα χτες και σήμερα διαδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002

Από παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στην τρομοκρατία στα σχολεία
Απάντηση στην προσπάθεια έντασης του αυταρχισμού και καταστρατήγησης δικαιωμάτων στα σχολεία έδωσαν χτες το πρωί εκατοντάδες μαθητές από όλα τα λύκεια της Κέρκυρας. Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από τα Γενικά Λύκεια της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κανέναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία» και «θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά», βροντοφώναξαν οι μαθητές καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους. Αντιπροσωπεία από το Συντονιστικό ανέβηκε στον νομάρχη και παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους: Να μην εφαρμοστεί ο νέος σχολικός κανονισμός, δημοκρατία στα σχολεία, ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο για όλους.

Οι μαθητές, στο τέλος της πορείας, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για τη συνέχιση των αγώνων τους με όλο το λαό.

Η σκυτάλη στη Θεσσαλονίκη

Συναυλία και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές των σχολείων του κέντρου Θεσσαλονίκης, που εναντιώνονται επίσης στην εφαρμογή του νέου σχολικού κανονισμού και διεκδικούν απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου υποχρεωτικού σχολείου και την πραγματοποίηση ενιαίων εκλογών για 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει τις 12 το μεσημέρι και θα γίνει στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Διοργανώνεται από το Συντονιστικό Μαθητών Σχολείων του Κέντρου, στο οποίο συμμετέχουν το 2ο Γυμνάσιο και ο «Δημόκριτος» και τέσσερα Ενιαία Λύκεια (1ο, 3ο,7ο,23ο).

Με ανακοίνωσή τους, οι μαθητές καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει σχολεία - αστυνόμους και σημειώνουν την απαίτησή τους για δημοκρατική λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας.

«Σήμερα, αφού έχουμε δει χιλιάδες συμμαθητές μας από το Γυμνάσιο να πηγαίνουν στα ΤΕΕ και μετά να εγκαταλείπουν στο σχολείο. Αφού ο ελεύθερος χρόνος μας όλο και λιγοστεύει, η ζωή μας έχει καταντήσει σπίτι -σχολείο- φροντιστήριο, και η γνώση που μας δίνουν δεν είναι αυτή που αύριο θα μας χρειαστεί στη ζωή, αλλά ξεκομμένες και ασύνδετες αναγκαίες μόνο, για να περάσουμε τις εξετάσεις (και όλα αυτά πληρώνοντας), η κυβέρνηση πιστεύει ότι: για την κατάντια του σχολείου φταίει το σκουλαρίκι και το ντύσιμο», αναφέρουν.

Προειδοποιούν τους συμμαθητές τους ότι ο στόχος της κυβέρνησης, τελικά, δεν είναι η εμφάνιση και καταλήγουν: «Είναι ο έλεγχος της συμπεριφοράς μας, μέσα και έξω από το σχολείο. Θέλουν να μας κάνουν όλους ίδιους: μαθητές χωρίς γνώση, που δε θα αντιδρούμε σε τίποτα. Ο σχολικός κανονισμός υποβαθμίζει τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια και προσπαθεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε».