Συλλαλητήριο - ψήφος!

 Χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα, «ψηφίζοντας» αγωνιστικά κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, των διαχειριστών της - τωρινών και μελλούμενων - και όλων όσων συμφωνούν και συνεργούν στην πολιτική ξεκληρίσματός τους

Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000

Εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει από τη γη τους, «ψήφισαν» χτες, οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Κι από κει, από το κέντρο της Ελλάδας και το λίκνο του αγροτικού ξεσηκωμού τα τελευταία πέντε χρόνια, έστειλαν το μήνυμα: Ηρθε η ώρα να «πληρώσουν» και στην κάλπη για την αντιαγροτική πολιτική, οι διαχειριστές της - τωρινοί και μελλούμενοι - και όλοι όσοι συμφωνούν μ' αυτή και συνεργούν στο ξεκλήρισμά τους. Οι Θεσσαλοί αγρότες, αγωνιστές διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και διάφορων κομματικών εντάξεων, δήλωσαν, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο, ότι κριτήριο της ψήφου τους θα είναι η αντιαγροτική πολιτική και θα χρησιμοποιήσουν το ψηφοδέλτιο ως ένα ακόμα όπλο στον μακρόχρονο και πολύμορφο αγώνα τους για να την ανατρέψουν.

Μέγα το πλήθος και συγκλονιστικός ο παλμός, στο συλλαλητήριο. Ξωμάχοι έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης, με δεκάδες λεωφορεία που ναυλώθηκαν από τους αγροτικούς συλλόγους και με ΙΧ αυτοκίνητα:

Οι Λαρισαίοι ήρθαν απευθείας από τα χωριά τους. Οι Καρδιτσιώτες, οι Τρικαλινοί κι οι Μαγνησιώτες προσυγκεντρώθηκαν σε καθορισμένα σημεία της πόλης κι από κει με πορείες έφτασαν στο χώρο του συλλαλητηρίου.

«Μελίσσια» της μαχόμενης αγροτιάς


Ωρα 12 το μεσημέρι. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, στα μεγάφωνα «Τα Αγροτικά» και στην τεράστια πλατεία της Λάρισας, καταφτάνουν τα «μελίσσια» της μαχόμενης αγροτιάς. Τα πανό στήθηκαν. Εκεί, γραμμένα τα παράπονα - καταγγελίες, τα αιτήματα - απαιτήσεις του αγροτικού κόσμου: «Κυβέρνηση και ΕΕ ξεριζώνουν τους αγρότες», «Φτώχεια, πείνα, τρομοκρατία, βούλιαξε η Θεσσαλία», «Οι αγρότες καταψηφίζουν το μονόδρομο της ΟΝΕ», «Μέτωπο Λαϊκό ο δρόμος ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα».

Και στα συνθήματα, που βγαλμένα από την «ντουντούκα» του γνωστού «Κούκου» - του Βαγγέλη Γάκη από το Γραμματικό Καρδίτσας, ο οποίος κυκλοφορεί σ' όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις με την «ντουντούκα» - δονούν την ατμόσφαιρα, ακούγεται η αποφασιστικότητα της αγροτιάς να συνεχίσει την πάλη της για το ψωμί και το δίκιο: «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά, αντίσταση και πάλη», «Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς». Την αγανάκτηση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα για την αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι, που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο, χύνοντας γάλα στο χώρο της πλατείας.

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και δηλώνοντας, στην πράξη, πως ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι κοινός. Παρόντες και βουλευτές, ο Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ, οι Ν. Κατσαρός και Γ. Παπαδημόπουλος της ΝΔ και η Νίτσα Λουλέ του ΣΥΝ, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων και πολλοί δήμαρχοι της περιοχής.


Σφυροκόπημα κατά κυβέρνησης και ΕΕ

Ενα δριμύ «κατηγορώ» στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι ομιλίες των ηγετών του αγροτικού κινήματος, μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ). Και μια υπόσχεση όλων: Ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή αυτής της πολιτικής θα συνεχιστεί, ακόμα πιο σκληρός και αδιάλλακτος, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 9 Απρίλη.

Μίλησαν, κατά σειρά, οι Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων Λάρισας, Φ. Σαλταγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη», Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Χαιρέτισαν ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας, που καταχεικροτήθηκε, καθώς και οι Απ. Μωραΐτης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Λάρισας, Κ. Ανεστίδης, εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και Θ. Μπαρούτας, εκπρόσωπος των θεριζοαλωνιστών Μακεδονίας - θράκης.

Στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι οι αγρότες γνωρίζουν πως στρατηγικός στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η «εκκαθάριση» της ελληνικής υπαίθρου από τα εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά μικρού και μεσαίου μεγέθους και η αντικατάστασή τους από επιχειρηματίες νεοτσιφλικάδες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στο αγροτικό εισόδημα και γενικότερα στην ελληνική αγροτική οικονομία, τα μέτρα που λαμβάνονται, με τη συνενοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αντίθεση της πλειοψηφίας της αγροτιάς με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


«Αυτή την αντίθεση - τόνισε - οι αγρότες την προβάλαμε στους ταξικούς αγώνες μας. Φτιάξαμε νέα Κιλελέρ και θα τα ξαναφτιάξουμε γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε πέρα από τα χωράφια μας. Αναδείξαμε και καταρρίψαμε μύθους για μονόδρομους και θεωρίες του «δε γίνεται τίποτα», προβάλλοντας τη ρεαλιστικότητα της παντοδυναμίας του ενωμένου Αγροτικού και Λαϊκού Κινήματος. Στο χέρι των αγροτών κι όλου του λαού της Θεσσαλίας είναι, να επιβάλλουμε το δρόμο των συμφερόντων της αγροτιάς κι όλου του λαού, μέσα και από την κάλπη στις 9 Απρίλη».

«Μας ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ, ήρθε ο καιρός να ξεφουσκώσουμε την πολιτική τους στην κάλπη», είπε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες απαιτούν από τώρα δέσμευση όλων των κομμάτων ότι θ' αλλάξουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και να ξεκαθαρίσουν από τώρα ποια άλλη πολιτική θ' ακολουθήσουν μετά τις εκλογές. Επισημαίνοντας ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τον αγροτικό κόσμο μετά τις εκλογές, λόγω ΟΝΕ, «Ατζέντας 2000», νέας ΚΑΠ και των αποφάσεων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Β. Μπούτας κατέληξε τονίζοντας ότι οι αγρότες θα βαδίζουν πάντα στο δρόμο της ενότητας στον αγώνα για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτει το αγροτικό κίνημα και υπογράμμισε ότι ο κάθε αγρότης πρέπει να θυμηθεί πριν την κάλπη ποιος, όλα αυτά τα χρόνια των μεγάλων κινητοποιήσεων, ήταν μαζί με την αγωνιζόμενη αγροτιά στους δρόμους και ποιος όχι κι αναλόγως να ψηφίσει.

Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε μεγάλη πορεία προς τη Νομαρχία Λάρισας, όπου παραδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών.