ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλο κέρδος η λαϊκή συσπείρωση
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002

ICON

Σκληρές κι αδυσώπητες οι «μυλόπετρες» του δικομματισμού στη Θεσσαλία, αλλά δεν κατάφεραν να λιώσουν τα πάντα. Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ στις τέσσερις νομαρχίες και σε 93 δήμους της περιοχής - σε πολλές περιπτώσεις μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλες αγωνιστικές, ριζοσπαστικές συσπειρώσεις - «πέρασαν» με επιτυχία ανάμεσα στις «συμπληγάδες» του δικομματισμού.

Τούτο δεν αποδεικνύεται μόνο από τα αξιόλογα ποσοστά που πέτυχαν αυτοί οι συνδυασμοί στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και για τους κεντρικούς και τους περιφερειακούς δήμους, αλλά, κυρίως, από το γεγονός ότι επιτεύχτηκε μια σημαντική λαϊκή συσπείρωση, που αποτελεί το «φόλι» για μια πλατιά και δυναμική λαϊκή συμπαράταξη, όχι μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά γενικότερα στο κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο.

Η ευόδωση, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό, των προσπαθειών του ΚΚΕ στη Θεσσαλία δε φαίνεται τόσο από τη νίκη των συνδυασμών που κι αυτό στήριζε σε 12 δήμους της περιοχής - 5 στα Τρίκαλα, 4 στην Καρδίτσα, 2 στη Λάρισα κι 1 στη Μαγνησία- ούτε μόνο από το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις νομαρχιών και δήμων τα εκλογικά ποσοστά είναι πολύ υψηλά, όσο από τη συσπείρωση αγωνιστικών και ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιτεύχθηκε στα ψηφοδέλτια και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία -ιδίως στη Θεσσαλία- φαίνεται να λειτουργούν στην εντέλεια τα «συγκοινωνούντα δοχεία» του δικομματισμού.

Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο «άγριος καλπασμός» της ΝΔ, που προκάλεσε την «άτακτη υποχώρηση» των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, δεν κατάφερε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις δυνάμεις, που συσπειρώνονται με την πολιτική την οποία προτείνει και προωθεί το ΚΚΕ.

Και «κολεγιές» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ενα άλλο χαρακτηριστικό των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία είναι ότι αποκαλύφτηκε, στην πράξη, πως είναι «μύθος» ο ισχυρισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των «προοδευτικών δυνάμεων» σε βάρος της «Δεξιάς».

Υπάρχουν χειροπιαστά παραδείγματα που δείχνουν ότι, αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ, εν γνώσει του, συνδράμει για την ενίσχυση της ΝΔ σε βάρος του ΚΚΕ και της πραγματικής Αριστεράς και, πάντως, προτιμάει να «περάσουν» οι δήμοι που έχουν αγωνιστική παράδοση κι αριστερές καταβολές στη ΝΔ κι όχι στα χέρια των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς.

Θ' αναφερθούμε σε δυο μόνο περιπτώσεις:

Κι ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαλαλούσε τη δήθεν πρόθεσή της να ενισχύσει εκλογικά τους «προοδευτικούς συνδυασμούς», όπου βρεθούν αντιμέτωποι με συνδυασμούς που στηρίζονται από τη ΝΔ, στον Τύρναβο ο τοπικός κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος «δούλευε» πυρετωδώς υπέρ του Θ. Νασίκα. (Ισως έτσι να ξοφλήθηκε ο «λογαριασμός» που χρωστούσε ο Κ. Λαλιώτης στον Θ. Νασίκα από τότε, στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, που τον είχε προσκαλέσει στον Τύρναβο και μέσα στο δημαρχείο της πόλης τον ανακήρυξε «επίτιμο δημότη»!)

Η μεθόδευση της «δουλιάς» έγινε ως εξής: Ο Στ. Δόβας, απερχόμενος δήμαρχος κι αποτυχών υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», έδωσε το «πράσινο φως» στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος να κινηθεί, υπογείως, για την ενίσχυση του υποψήφιου δημάρχου της ΝΔ. Ετσι κι έγινε.

Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έτρεχαν, όλη τη βδομάδα και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, από σπίτι σε σπίτι και, χρησιμοποιώντας «θεμιτά κι αθέμιτα μέσα», καλούσαν τους ψηφοφόρους του συνδυασμού του Στ. Δόβα να ψηφίσουν τον Θ. Νασίκα.

Η κοινή προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσε, τελικά, τη νίκη στον υποψήφιο της ΝΔ. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο Χρ. Κιτσίδης «έχασε» με διαφορά μόνο 124 ψήφων, - «του βγάλαν την ψυχή» οι ΠΑΣΟΚτζήδες του Θ. Νασίκα, μέχρι να τον κάνουν δήμαρχο! - γεγονός που, εκτός των άλλων, δείχνει ότι στον Τύρναβο έχει επιτευχθεί πλατιά και σταθερή λαϊκή συσπείρωση, η οποία έχει παρόν και προπαντός μέλλον.

Ομως, κι εδώ επιτεύχτηκε μια πλατιά λαϊκή συσπείρωση, όπως αποδεικνύεται και από την πλατύτητα του ψηφοδελτίου και από το γεγονός ότι η διαφορά, με την οποία εκλέχτηκε ο υποψήφιος της ΝΔ, είναι μόνο 100 ψήφοι.