Η υφαρπαγή της δυσαρέσκειας

Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να εισπράξει ούτε ούτε μια ψήφο από τα δυσαρεστημένα λαϊκά στρώματα, αν παρουσιαζόταν με το πραγματικό της πρόσωπο

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002

Του Γ. Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
«Οι φιλελεύθερες ιδέες και οι αντιλήψεις μας είναι σήμερα κυρίαρχο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία», διακήρυξε ενθουσιωδώς το βράδυ της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζει, ως συνήθως, την επιθυμία του ως πραγματικότητα. Ο «αέρας της νίκης» μπορεί να «του πήρε τα μυαλά», δεν αρκεί όμως αυτό για να δικαιολογηθεί ο εξωπραγματικός και προκλητικός ισχυρισμός ότι οι λαϊκές μάζες έχουν ασπαστεί και αγωνίζονται για την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και πολιτικής!

Η πραγματικότητα είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ κατάφερε να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αχαλίνωτης δημαγωγίας και της στείρας αντικυβερνητικής ρητορείας και όχι χάρη στην προβολή του (σκόπιμα ανύπαρκτου) κυβερνητικού της προγράμματος. Γνώριζε πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να εισπράξει ούτε ούτε μια ψήφο από τα δυσαρεστημένα λαϊκά στρώματα, αν παρουσιαζόταν με το πραγματικό της πρόσωπο.

Αν έβγαινε, δηλαδή, και δήλωνε ευθέως ότι θα συνεχίσει την άγρια λιτότητα, την ίδια αντιαγροτική πολιτική, την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.ο.κ. Αν με λίγα λόγια έβγαινε και δήλωνε ότι δε διαφέρει η πολιτική της από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη και πως το όλο θέμα είναι η αλλαγή φρουράς στη διαχείρισή της.

Προτίμησε όμως να βάλει τη μάσκα του φιλολαϊκού κόμματος, που έχει ως σημαία του την «κοινωνία της αλληλεγγύης και της συνοχής», που οραματίζεται μια «καλύτερη Ελλάδα», ενάντια στην αλαζονεία των «καθεστωτικών» εκσυγχρονιστών και άλλα τέτοια εύηχα που χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά που αποτελούν εξωραϊσμό και αντιστροφή της πραγματικότητας. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει, περίπου ως αυτοσκοπός, την ηγεσία της ΝΔ είναι η κατάληψη της εξουσίας. Ολα τα άλλα θα 'ρθουν μόνα τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ