Κοσσυφοπέδιο
Υπ' ατμόν η ΝΑΤΟική μηχανή πολέμου...
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000

Associated Press

Oι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ετοιμότητα στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΟΣΟΒΣΚΑ - ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.-

Μπορεί η Πρίστινα να είναι η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, πλην όμως η καρδιά των - βραχυπρόθεσμων, το πολύ... μεσοπρόθεσμων - εξελίξεων χτυπά στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Ολα δείχνουν πως αυτή η πόλη, σε συνδυασμό με έναν ανάλογο συσχετισμό δυνάμεων και γεγονότων (σε Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία κλπ.), θα αποτελέσει ένα ακόμη «άλλοθι» του ΝΑΤΟ όχι απαραίτητα μόνο για την ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων της «ΚΦΟΡ», όπως αυτή προδιαγράφεται, αλλά και για την εξάπλωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, σήμερα, η «ηρεμία» που επικρατεί στην άτυπα διχοτομημένη πόλη Κοσόβσκα - Μιτροβίτσα είναι επιφανειακή, αφού κρατιέται με τα «δόντια» της «ΚΦΟΡ». Το ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το νέο απόστημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο θα σπάσει εκεί, δεν είναι σενάριο φαντασίας. Αυτό μελετάται σήμερα, εάν δε μεθοδεύεται ήδη, από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με βάση και το λεγόμενο σχέδιο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε την Παρασκευή ο διοικητής της «ΚΦΟΡ», Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ στο Μόνιμο Συμβούλιο πρεσβευτών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Οπως έγινε γνωστό, βασικός άξονας του σχεδίου θα είναι ο τερματισμός του διαχωρισμού της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα, με «Δούρειο Ιππο» μια επιχείρηση επιστροφής μερικών δεκάδων Κοσσοβάρων Αλβανών. Πρόκειται για όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα - Μιτροβίτσα, μετά τις πρόσφατες ταραχές. Το όλο σχέδιο επεξεργάζεται προσεκτικά, συμπεριλαμβάνοντας την απομάκρυνση «ταραχοποιών στοιχείων ντόπιων, αλλά και κατευθυνόμενων ή προερχόμενων από το Βελιγράδι», ενώ προτού τεθεί σε ισχύ, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η αποστολή νέων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η προσεκτική υλοποίηση αυτού του σχεδίου μελετάται όχι απαραίτητα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων από τους αντιτιθέμενους σ' αυτό το σχέδιο Σέρβους της Κοσόβσκα - Μιτροβίτσα, αλλά για αποφευχθεί το όποιο κόστος του ΝΑΤΟ (κυρίως σε απώλειες στρατιωτών της «ΚΦΟΡ»).

Ετσι, η ΝΑΤΟική μηχανή πολέμου παραμένει εμφανέστατα υπ' ατμόν. Το πρόσφατο αίτημα του απερχόμενου διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού, Γουέσλεϊ Κλαρκ, για την ενίσχυση των δυνάμεων της «ΚΦΟΡ» με τρεις ταξιαρχίες (δύναμης 1.800 έως 2.000 ανδρών) μπορεί να μην ικανοποιήθηκε προχτές στις Βρυξέλλες, αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις συνηγορούν στη βραχυπρόθεσμη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Ηδη, στις αρχές της βδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ, βρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του για την αποστολή 600 έως 700 Γάλλων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, προκαλώντας τις αναμενόμενες επιδοκιμασίες και διθυράμβους των «γερακιών» του αμερικανικού Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «φωτογράφισε» τη βούληση της κυβέρνησης Κλίντον για την - εν ευθέτω χρόνω - αποστολή αρκετών εκατοντάδων Αμερικανών πεζοναυτών του, ενώ ένα 24ωρο μετά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Κεν Μπέικον, επιβεβαίωσε την «εφόσον κριθεί απαραίτητη» αποστολή ανδρών από «το 24ο Εκστρατευτικό Σώμα Πεζοναυτών, που βρίσκεται ήδη σε προγραμματισμένη αποστολή και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο»! Σ' όλα αυτά υπάρχει η συγκατάθεση της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ ενστάσεις και επιφύλαξη προβάλλεται από άλλες χώρες που συμμετέχουν στην «ΚΦΟΡ» όπως η Φινλανδία και η Πορτογαλία. Πολλά, πάντως, θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην επόμενη βδομάδα, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει το Μόνιμο Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, έχοντας ανά χείρας μία νέα εμπεριστατωμένη έκθεση του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Συμμαχίας. Οψόμεθα...


Δ. ΟΡΦ.