Αλέκα Παπαρήγα
Ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση εργαζομένων στην Πάτρα

Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000

Στα κριτήρια της ψήφου του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές και στο ρόλο και το χαρακτήρα του λαϊκού μετώπου πάλης που προτείνει το ΚΚΕ, αναφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων, που διοργάνωσε η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, αλλά και τους πολλούς νέους που προσήλθαν για να ακούσουν τις θέσεις και προτάσεις του Κόμματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Εργατικής Αχτίδας Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα από τη δράση των κομμουνιστών της Αχαΐας και εξέφρασε τη σιγουριά πως το ΚΚΕ θα βγει πιο ισχυρό από τις εκλογές. Μάλιστα, τόνισε πως οι κομμουνιστές της περιοχής, απαντώντας στην επίθεση κατά του ΚΚΕ και του «Ρ», διπλασίασαν την κυκλοφορία του «Ρ» ξεπερνώντας τα 2.000 κυριακάτικα φύλλα.

«Ο λαός πρέπει να σκεφτεί συνολικά πού πάει ο τόπος, τι γίνεται στα Βαλκάνια», τόνισε παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι γιατί ακολουθείται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που δίνει περισσότερο πλούτο στους λίγους και οδηγεί στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός πρέπει να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική, να μη νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο λαός πρέπει να σκεφθεί τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, πώς θα οργανώσει την αντεπίθεσή του. Εμείς λέμε πως στις εκλογές το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ για να υπάρξει στις 10 Απρίλη ισχυρή αντιπολίτευση».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ, εξήγησε πως «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα ανοίξει το δρόμο και την προοπτική για το σύγχρονο λαϊκό μέτωπο. Ετσι, θα πετύχουμε και να αντισταθεί ο λαός στη νέα λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται και να οργανώσει την πάλη του για νέες κατακτήσεις, να φτιάξει το αντίπαλο δέος, που στην πορεία θα διεκδικήσει μια άλλη, φιλολαϊκή εξουσία».


Εξηγώντας το ρόλο που θα κληθεί να παίξει το Μέτωπο, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Εχει σήμερα αξία να παλέψεις, να αντισταθείς και να αντεπιτεθείς για τα δικαιώματά σου και να δημιουργήσεις τα αναγκαία εργαλεία για να έχεις αύριο πρακτικά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι οι σημερινές πολιτικές του "εκσυγχρονισμού" μόνο βάσανα φέρνουν στο λαό. Σήμερα χρειάζεται οι λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις να προβληματιστούν και μαζί να παλέψουμε για τις λύσεις που χρειάζεται ο τόπος. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ριζική ανακατάταξη των δυνάμεων για να αλλάξει η άσχημη κατάσταση. Γιατί τα μέτρα σήμερα δημιουργούν πολύ βαριές συνέπειες για το λαό, όπως π. χ. με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται. Σε λίγο, όπως πάνε, δε θα υπάρχει ούτε κατώτερο όριο ασφάλισης, οι συντάξεις πάνε να γίνουν προνοιακές».

Μιλώντας για τα κριτήρια της εκλογικής μάχης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «σήμερα η μάχη δίνεται στην κεντρική πολιτική γραμμή, στη στάση απέναντι στα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Επομένως, επιμέρους φιλολαϊκές διακηρύξεις δεν μπορεί να έχουν κανένα αποτέλεσμα, όταν τα άλλα κόμματα έχουν κεντρική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων».

Απαντώντας σε ερώτηση «γιατί ψήφο στο ΚΚΕ και όχι σε άλλα μικρότερα κόμματα», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς δεν εξαπατούμε το λαό. Δεν του λέμε πως υπάρχουν εύκολες λύσεις όπως ο ΣΥΝ με τα "ναι μεν αλλά" και το ΔΗΚΚΙ που λένε πως "με άλλη ΟΝΕ θα πάμε καλύτερα" ή ότι "είναι αναγκαία η ΕΕ, αλλά ο τρόπος διαχείρισης δεν είναι καλός". Τα κόμματα αυτά, με τη στάση τους, αμβλύνουν το μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως τάχα μπορεί να αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία. Ομως, τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας είναι δεσμευμένα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τα μονοπώλια».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, σημείωσε: «Για μας λύση είναι να υπάρξει στις 10 Απρίλη ισχυρή αντιπολίτευση, αφού δε γίνεται να φτιαχτεί τώρα ισχυρή φιλολαϊκή κυβέρνηση. Ζούμε σε περίοδο συσσώρευσης δυνάμεων για να περάσουμε στη φάση της αντεπίθεσης και της ρήξης. Και πρέπει αυτή τη μάχη να τη δίνουμε αποφασιστικά σε όλα τα επίπεδα. Και θεωρούμε πως μέσα στην εργατική τάξη και στη νεολαία μπορούν να υπάρξουν σημαντικές διεργασίες και σοβαρές διαφοροποιήσεις».