ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ
Δημιουργικοί, με όραμα
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002

Μια αιωνιότητα και μια μέρα»
Φέτος συμπλήρωσε 8 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Λέσχη Κινηματογράφου, μια πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που αποτελεί ορόσημο στα παγκόσμια συνδικαλιστικά χρονικά, μιας και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κάτι παρόμοιο. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε σαν πείραμα και πρόκληση για την τότε διοίκηση του ΕΚΘ και εξελίχτηκε σε ένα σοβαρό μέσο πολιτιστικής παρέμβασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι αρχικές προβολές με στοιχειώδη υποδομή και με σοβαρές ελλείψεις, αλλά με πολύ μεράκι και ερωτικό πάθος για την τέχνη του κινηματογράφου, ξεκίνησαν την εποχή που οι κινηματογραφικές αίθουσες έκλειναν η μια πίσω από την άλλη, δίνοντας τη θέση τους σε super market και σε σκυλάδικα - πολιτιστικά κέντρα.

Πολύ γρήγορα η διοίκηση του ΕΚΘ, λαμβάνοντας το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων, χάριν της μεγάλης προσέλευσής τους, εξοπλίστηκε με ιδιόκτητα μηχανήματα, ανακαινίστηκε η αίθουσα, βελτιώθηκε η ηχητική της κλπ. κάτι που ώθησε την ομάδα της Λέσχης Κινηματογράφου σε πρωτοποριακά αφιερώματα, καθώς και να γίνει συνείδηση στο κοινό της πόλης ότι κάθε Τρίτη πάντα θα υπάρχει μια προβολή ποιοτικής ταινίας!

Πέρα από τις καθιερωμένες προβολές της Τρίτης, ποτέ δε σταμάτησαν και τα ειδικά αφιερώματα, πάντα κάθε μήνα, άλλοτε σε ντοκιμαντέρ ή σε μικρού μήκους φιλμ και άλλοτε σε θέματα με βάση τον σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό (ρατσισμός, ναρκωτικά κ.λ.π). Ομως η ομάδα της Λέσχης δεν έμεινε αυστηρά στην προβολή κάποιων αξιόλογων ταινιών, κάτι που από μόνο του κάνει το κοινό απλώς καταναλωτή εικόνων, αλλά προχώρησε και σε διοργάνωση σεμιναρίων γύρω από την ιστορία, τις τεχνικές, τα παγκόσμια ρεύματα, τις «σχολές» του σινεμά κ.λ.π καθώς και στη διοργάνωση μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες, αλλά και σε εικαστικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας έτσι πως η τέχνη του σινεμά είναι η συνισταμένη όλων των άλλων τεχνών.

«Μπραζιλέρο»
Επίσης, χωρίς δογματισμούς και φοβίες για τη σύγχρονη εποχή και την τεχνολογία, προχώρησε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής σελίδας (www.cineek.gr), που χάρη στο μεράκι των ανθρώπων της Λέσχης αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη βάση, για την Ελλάδα, κινηματογραφικών δεδομένων. Σημαντική είναι ακόμη η δημιουργία ενός νέου θεσμού του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών, που φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά διεξαγωγής του. Ενας θεσμός που στόχο έχει την ελεύθερη και χωρίς μικροσυντεχνιασμούς και μικρόψυχες λογικές, μιας και προκριματική επιτροπή δεν υπάρχει, προβολή ανεξάρτητων δημιουργών από Ελλάδα και εξωτερικό, ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, video art, κινούμενα σχέδια, video clip με «μοναδικό» αποκλεισμό σε ταινίες που εξυμνούν το ρατσισμό.

«...κι είμαστε ακόμα ζωντανοί...»

Η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου, αποδεικνύοντας ότι πιστεύει στη συνέχεια και στη συνέπεια των σημαντικών δημιουργικών προσπαθειών που γίνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης δίνει μια δυνατή κλοτσιά και ανοίγει «την πόρτα του προβληματισμού» με 8 ελληνικές σύγχρονες ταινίες παραγωγής 2001-2. Ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε μια από τις προτεραιότητες της Λέσχης αναδεικνύοντάς τον, στη δύσκολη εποχή μας, με την παντοδυναμία του αμερικανικού σινεμά και τις σπασμωδικές ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Οι προβολές άρχισαν την περασμένη Τρίτη με την ταινία «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Δεκέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ. Ο τίτλος του αφιερώματος των καθιερωμένων προβολών της Τρίτης είναι: «...κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα...». Οι τακτικές προβολές συνεχίζονται πάντα με τη διάνθισή τους κάθε φορά με μια εισήγηση (κάτι που γίνεται από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της Λέσχης) από έναν προσκαλεσμένο με αναφορές που έχουν να κάνουν με τη φύση του κινηματογραφικού αφιερώματος και τα κοινωνικά θέματα που θίγει, με στόχο τη δημιουργία κινηματογραφικής και κοινωνικής Παιδείας των θεατών και του ελεύθερου διαλόγου του εισηγητή με το κοινό. Την πρώτη ταινία προλόγισε η Εφη Τελή, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: 5/11 9μ.μ: «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Προλογίζει ο Φάνης Καρατζούνης, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.