ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Οι εικαστικοί συνεχίζουν τον αγώνα
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002

Σε επιμέρους ρυθμίσεις, που κάθε άλλο παρά αλλάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές και περιορισμούς των τιμητικών συντάξεων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προχώρησε χθες η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπου εμπεριέχεται το σχετικό άρθρο. Αλλαγές που προέκυψαν από την πίεση της αντιπολίτευσης και των καλλιτεχνικών φορέων.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη, στο επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου που αφορά στις τιμητικές συντάξεις, ισχύουν πλέον τα εξής:

- Απαιτείται ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε τα τελευταία 3 έτη από τον αιτούντα την τιμητική σύνταξη να μην υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας κύριας σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αντί του 14πλασίου που προβλεπόταν.

- Καταργείται το κριτήριο της ακίνητης οικογενειακής περιουσίας, που έπρεπε να μην υπερβαίνει τα 2/3 του ορίου αφορολόγητης ακίνητης περιουσίας.

- Καταργείται ο περιορισμός της ασφάλισης για κύρια σύνταξη με την ιδιότητα του καλλιτέχνη για 1 έτος.

- Τέλος, καταργείται το όριο ηλικίας, το οποίο είχε οριστεί στα 45 χρόνια.

Για το θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τοποθετούμενος χθες στο Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι «το πνευματικό καλλιτεχνικό έργο, που είναι μια παρακαταθήκη και προϋπόθεση για την εξέλιξη του πολιτισμού στη χώρα μας, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας από την κυβέρνηση». Εκανε λόγο για τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε διάλογος με τους φορείς των καλλιτεχνών για το θέμα και η κυβέρνηση προχώρησε σε αιφνιδιασμό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του ΕΕΤΕ εμμένει στην απόσυρση του άρθρου 1 του νομοσχεδίου και απαντά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του, προκειμένου να αποτρέψουν την επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των καλλιτεχνών.

Ηδη χτες, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, μέλη του ΕΕΤΕ και φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με φυλλάδια, ενημέρωναν τους πολίτες για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. «Πολιτιστική Ολυμπιάδα: Η Τέχνη ΥΠΠΟ διωγμόν», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στα πανό του Επιμελητηρίου έξω από την Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή και το υπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, στα γραφεία του ΕΕΤΕ, το ΔΣ ξεκίνησε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενο μ' αυτόν τον τρόπο για τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης: «Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε σήμερα (σ.σ. χθες) στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, κάτω από την πίεση των καλλιτεχνών και την κατακραυγή των πνευματικών ανθρώπων, δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργούνται ουσιαστικά οι τιμητικές συντάξεις και οι καλλιτέχνες οδηγούνται υποχρεωτικά στην αυτασφάλιση. Ο κλάδος των εικαστικών καλλιτεχνών παραμένει ανασφάλιστος. Θέλουμε ασφάλιση και συνταξιοδότηση συλλογική και αναλογική των εσόδων μας. Οι καλλιτέχνες δεν είναι βιοτέχνες. Είναι δημιουργοί. Θέλουμε να πληρώνουμε ό,τι μας αναλογεί ως εργαζόμενοι. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έχει κατ' επανάληψη καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τη λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού σε τριμερή βάση».