ΙΤΑΛΙΑ
Παιδιά τα θύματα του Εγκέλαδου
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002

Associated Press

Από τα «τυχερά» παιδιά που διασώθηκαν
ΡΩΜΗ.--

Τραγικός απολογισμός θυμάτων, από την κατάρρευση κτιρίου, όπου στεγάζονταν ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο, στο Σαν Τζουλιάνο της Ιταλίας, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο σχολείο βρίσκονταν περίπου 60 άνθρωποι, εκ των οποίων 57 ήταν παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών.

Ως αργά χτες βράδυ, τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει έξι νεκρούς - τα πέντε παιδιά - και 20 τραυματίες, από τους οποίους οι οχτώ έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Στην πόλη επικρατούσε πανικός και αγωνία, για την τύχη των μικρών μαθητών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του κτιρίου.

Οι πυροσβέστες και οι ομάδες διάσωσης, που συνεχώς ενισχύονται, είχαν ανασύρει ζωντανά τρία μικρά παιδιά και συνέχιζαν να «καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν και άλλα παιδιά, δεδομένου ότι η κατάσταση γίνεται, όσο περνά η ώρα, ακόμα πιο δύσκολη από τη συνεχή κατάρρευση τμημάτων του κτιρίου», σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Καμπομπάσο και είναι ο μεγαλύτερος σε ένταση από το 1997, στην Ιταλία. Στις περιοχές του Αμπρούτσο και της Απούλιας, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, των οποίων οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, σε σιδηροδρομικές γραμμές και σε γέφυρες. Αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εξαιτίας μικροτραυματισμών και νευρικών κρίσεων.

Και ενώ οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, στην περιοχή, τα βλέμματα όλων παραμένουν συνεχώς στραμμένα στο τραγικό χωριό των 1.200 κατοίκων, του Σαν Τζουλιάνο, που φέρει τη μεγαλύτερη πληγή και στη διάσωση των μικρών μαθητών που παραμένουν στα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου.