Μνημείο του αγώνα στη Βουλή
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002

Το Περιστύλιο της Βουλής θα στολίζει πλέον η αρχαγγελική ζωφόρος «Το μνημείο της μάχης της Πίνδου», την οποία φιλοτέχνησε ο κορυφαίος μας γλύπτης Χρήστος Καπράλος. Με τη φροντίδα και αγάπη της συντρόφισσάς του, Σούλης Καπράλου, η επιθυμία του μεγάλου μας καλλιτέχνη να φιλοξενηθεί το έργο του σε δημόσιο χώρο, έγινε πραγματικότητα. Το γλυπτό αγοράστηκε από τη Βουλή και εντοιχίστηκε στο Περιστύλιο.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή επίσημη παρουσίασή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αποτελεί «έργο μεγάλης καλλιτεχνικής ιδιοφυίας, αλλά κυρίως έργο ψυχής και ταυτόχρονα μαρτυρία μιας ηρωικής εποχής, μιας ηρωικής γενιάς». Ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης τόνισε ότι «από σήμερα το μεγάλο αυτό έργο, για το οποίο γίνονταν συζητήσεις επί σαράντα χρόνια, κατέχει την κορυφή που του έπρεπε. Το υποδέχεται όλος ο ελληνικός λαός μέσω των αντιπροσώπων του».

Η γλυπτική σύνθεση, σκαλισμένη σε πωρόλιθο της Αίγινας, έχει συνολικό μήκος 41 μ. και ύψος 1,10 μ. Αποτελείται από επτά τμήματα και έχει ως θεματική βάση τον πόλεμο και την ειρήνη. Το πρώτο τμήμα ανοίγει με τις ασχολίες της αγροτικής ζωής στην περίοδο της ειρήνης. Το δεύτερο με την κήρυξη του πολέμου όταν τα όπλα παίρνουν τη θέση των αγροτικών εργαλείων. Το τρίτο αφορά στις συγκρούσεις του πολέμου. Το τέταρτο στην επιστροφή από τον πόλεμο. Το πέμπτο τμήμα αναφέρεται στην εξαθλίωση των ξεριζωμένων από τη γη τους και το έκτο στην Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Η ζωφόρος ολοκληρώνεται με τη συναδέλφωση νικητών και νικημένων.

Η χτεσινή παρουσίαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, έκλεισε με τον Στέφανο Ληναίο, ο οποίος απήγγειλε αποσπάσματα από το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.