ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Οι υπερβάσεις πάνε ... «σύννεφο»!

Το κόστος τους υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια και ενώ ακόμη βρίσκονται στην... αρχή. Σε αδιέξοδο ο διαγωνισμός για τα έργα στο ΟΑΚΑ

Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002

Eurokinissi

Το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Κέντρου στο Μαρούσι
Ο «κούκος, αηδόνι» θα στοιχίσουν τελικά στον ελληνικό λαό τα ολυμπιακά έργα, καθώς οι υπερβάσεις του κόστους αυξάνονται μήνα το μήνα, πολλές φορές ακόμη και με ...γεωμετρική πρόοδο! Αυτό προκύπτει και από την Εκθεση για την πρόοδο των Ολυμπιακών Εργων, που ανήκουν στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία δίνει το υπουργείο στη δημοσιότητα, για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους, κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας υψηλόβαθμο κλιμάκιο της ΔΟΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εκθεση αυτή το κόστος των Ολυμπιακών Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας ...αισίως στα 638.550.000 ευρώ, δηλαδή 217,6 δισ. δρχ., από 101 δισ. δρχ. που είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια ο τότε υπουργός, Κ. Λαλιώτης. Σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός των ίδιων έργων που είχε εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή στις 19 Ιούνη 2001 ανερχόταν σε 139 δισ. δρχ., ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι πως το σημερινό κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που υπολόγιζε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ίδια Εκθεση που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτη (556.100.000 ευρώ)!

«Πρωταθλητές» στην υπέρβαση του κόστους αναδεικνύονται τα έργα στο Ελληνικό, που εκτινάχτηκαν στα 62 δισ. δρχ. (από 11,5) και ακολουθούν το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά που φτάνει τα 36 δισ. (από 15,4) και τα έργα στο Φαληρικό όρμο, που θα κοστίσουν 71 δισ. δρχ. (έναντι 42,1).

Και, βέβαια, κανείς δεν ξέρει πόσο θα φτάσει το κόστος αυτών τουλάχιστον των έργων, καθώς πολλά από αυτά (Ελληνικό - Γουδί) δεν έχουν καν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμη φάση (Σχοινιάς στο 34% της ολοκλήρωσης, Αγιος Κοσμάς στο 11%, Φαληρικός Ορμος στο 22%)...

Χτες, πρώτη μέρα του ελέγχου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός για την εργολαβία, που αφορά τις εργασίες για τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ (έργο που είναι ενταγμένο στη μελέτη Καλατράβα) έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απ' ευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση, της συγκεκριμένης εργολαβίας στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ που έχει αναλάβει ήδη την κατασκευή του θόλου (από γυαλί και πλαστικό) στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Οσον αφορά στο θέμα των υπηρεσιών ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι μετά από πολύμηνες κόντρες αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών, η ανάθεση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου ανέφερε στα στελέχη της ΔΟΕ, ότι τα 2/3 από τα 32 έργα είναι στη φάση της υλοποίησης, οκτώ από αυτά βρίσκονται στη φάση εκκίνησης των εργασιών και ότι πέντε Ολυμπιακά Εργα προηγούνται των χρονοδιαγραμμάτων (Ιππικό Κέντρο, Ολυμπιακό Χωριό, Κέντρο Τύπου, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, κλειστό γυμναστήριο της Αρσης Βαρών).

Οπως ανέφερε η Γ. Αγγελοπούλου για τα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή εκκρεμότητες (γήπεδα στο Ελληνικό, Τραμ και τα έργα στο ΟΑΚΑ) θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις (εναλλακτικά σενάρια) μέχρι την Παρασκευή.