ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δε θα ξεπουλήσουμε τον τόπο μας χάρη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας. Προσκαλεσμένος ως κεντρικός ομιλητής, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου σε συνεργασία με την κυπριακή πρεσβεία και τη φιλοξένησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Δημήτρης Χριστόφιας, αφού παρουσίασε τις θέσεις του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε διεξοδικά στο κυπριακό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα ο ομιλητής σημείωσε τα παρακάτω:

«Η Τουρκία αντί να προβάλλει τις απαράδεκτες απαιτήσεις για αναγνώριση δυο ξεχωριστών λαών στην Κύπρο με δικαίωμα αυτοδιάθεσης, η ενάσκηση του οποίου θα οδηγήσει στη δημιουργία και στην αναγνώριση δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών, θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή των ηγετών των δυο κοινοτήτων για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν ότι: "Μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δυο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου, με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης". Αυτή η θέση μαζί με τη θέση για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών συνιστούν τη "λυδία λίθο" της λύσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία, αντί να πιεστεί από το διεθνή παράγοντα να αλλάξει φιλοσοφία, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και το ρόλο του χωροφύλακα που της εμπιστεύτηκαν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου, αναβάθμισε την αδιαλλαξία της και εκβίασε αλλαγή της στάσης των Ηνωμένων Εθνών και απομάκρυνσή τους από τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου τις οποίες υιοθέτησαν.

Η ομάδα των αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, που μαζί με τη Ρωσία είναι γνωστή ως η "Ομάδα των Οκτώ", είναι το νέο εξωθεσμικό όργανο που καθιέρωσαν στη διεθνή πολιτική οι ΗΠΑ, με συνεργό τη Βρετανία, το οποίο είναι στην ουσία εκφραστής της μονοκρατορίας αυτής της υπερδύναμης, στο πλαίσιο της νέα τάξης πραγμάτων. Μέσω της "Ομάδας των Οκτώ" οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν γραμμή στις άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και τη Ρωσία, για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και όχι μόνο. Επεξεργάζονται και περνούν πολιτική σε διάφορα διεθνή προβλήματα, σε βαθμό που υποσκελίζουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα συντεταγμένα όργανά του ή τα χρησιμοποιούν για "νομιμοποίηση" αυτής της πολιτικής.

Η "Ομάδα των Οκτώ" αξιοποιήθηκε και στη δική μας την περίπτωση για εκτροπή των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού τους Γραμματέα από τα ίδια τα ψηφίσματά τους, τόσο για τις διαδικασίες, όσο και για τις αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Από τον Ιούνη του 1999 με την απόφαση της «Ομάδας των Οκτώ» που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, καθιερώθηκε η περιβόητη μέθοδος «όλα στο τραπέζι», που έδωσε στον Ντενκτάς και την Αγκυρα νομιμοποίηση να προβάλλουν ενώπιον του ΓΓ στη διάρκεια των συνομιλιών τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους, που κονταροχτυπιούνται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αναιρούν τις διατάξεις τους.

Ο ίδιος ο ΓΓ στη διάρκεια των πρωτοβουλιών του των τελευταίων τριών χρόνων δε χρησιμοποιεί πια τους όρους "Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία", "Κοινότητες", "Πολιτική Ισότητα", "Κυριαρχία μια και αδιαίρετη", "Μια και μόνη ιθαγένεια". Οι όροι, "Ομοσπονδιακό κράτος" και "Ομόσπονδες πολιτείες" έχουν αντικατασταθεί με τους όρους "Κοινό κράτος" και "Συστατικά κράτη". Οι κοινότητες έχουν αντικατασταθεί από "τα μέρη", τα ψηφίσματα δεν είναι πια η βάση, αλλά... "θα ληφθούν σοβαρά υπόψη".

Είχαμε προειδοποιήσει από τότε ότι αυτή η εκτροπή θα σφραγίσει και τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχτηκε και χαιρέτισε την απόφαση της "Ομάδας των Οκτώ" δίδοντας την καθόλου πειστική εξήγηση πως "όλα στο τραπέζι" σημαίνει να συζητηθούν και να επιλυθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος. Αυτή η θεώρηση οδήγησε να γίνει αποδεκτή και από τις δυο κυβερνήσεις, της Κύπρου και της Ελλάδας, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 12ης Σεπτέμβρη 2000, η οποία σημαδεύει από τότε κάθε κίνηση του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Οι προειδοποιήσεις μας και οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν, φαίνεται, από φόβο πως η πιθανή αντίδραση των δύο κυβερνήσεων σ' αυτές τις μεθοδεύσεις θα θεωρούνταν από τα Ηνωμένη Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως αρνητική στάση, που θα αποτελούσε εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν και παραμένει πάγια η άποψή μας πως η υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού που περιέχονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στις αποφάσεις της ίδιας της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να ερμηνεύονται από κανένα ως αρνητική στάση. Μήπως είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα είμαστε μάρτυρες άσκησης πιέσεων πάνω στο Γενικό Γραμματέα να καταθέσει σχέδιο συνολικής λύσης πριν από την Κοπεγχάγη, με περιεχόμενο όλα αυτά τα στοιχεία της εκτροπής που θα συνοδεύεται με το τελεσίγραφο «πάρτε το, δε δικαιούστε να το απορρίψετε, γιατί κινδυνεύει η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»; Αυτό θα γίνει αν η νέα τουρκική κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα διαμορφωθεί μετά τις Τουρκικές εκλογές, κάμει το χατίρι στο ΓΓ να αποδεχτεί την κατάθεση εγγράφου. Για να είμαστε όμως πιο ακριβείς, η άδεια από την τουρκική πλευρά θα δοθεί από το στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο, που είναι ο πραγματικός "αρχιτέκτονας" της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό και ο επιτηρητής για την εφαρμογή της, οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση στη χώρα.

Βρισκόμαστε λοιπόν πολύ κοντά στη λήψη απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που επαναλαμβάνω, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι πολύ εύκολη. Ο λόγος είναι απλός. Η Κύπρος επέδειξε όλη την καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, ενώ η Τουρκία επέδειξε κακή θέληση, την οποία συνέδεσε με τις γνωστές απειλές για δημιουργία κρίσης, για ολοκλήρωση της διχοτόμησης, για ουσιαστική προσάρτηση των Κατεχομένων εάν η ΕΕ αποφασίσει την ένταξη της Κύπρου πριν από τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας στις γραμμές της.

Και όμως είμαστε στην Αθήνα και συζητούμε για οδυνηρά διλήμματα, ακόμα και εκβιασμούς. Καλούμε και από αυτό το βήμα το ΓΓ του ΟΗΕ, έστω και την ύστατη ώρα, εάν και εφόσον αποφασίσει να καταθέσει σχέδιο λύσης, αυτό να ευθυγραμμίζεται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σ' ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατάθεση του οποιουδήποτε εγγράφου, το οποίο δε θα ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και δε θα οδηγεί σε ένα ενωμένο ομοσπονδιακό και λειτουργικό κράτος, μπορεί να μας θέσει μπροστά σε σοβαρότατα διλήμματα και μπροστά στη λήψη οδυνηρών αποφάσεων.

Ομως, για μας πρώτα είναι η Κύπρος και η εξασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είμαστε έτοιμοι για ένα οδυνηρό συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τον τόπο μας χάρη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο ΝΑΙ. Αυτή είναι η προτίμησή μας. Γι' αυτό το μεγάλο ΝΑΙ εργαζόμαστε σκληρά, αγωνιζόμαστε ασταμάτητα, αγωνιούμε και αγχωνόμαστε.

Ας μη μας υποχρεώσουν με σχέδια λύσης απαράδεχτα, να πούμε αυτό που δε θέλουμε να πούμε. Ας μη μας υποχρεώσουν να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Ας μη θυσιάσουν για μια ακόμα φορά την Κύπρο και το λαό της στο βωμό της νέας τάξης πραγμάτων. Γιατί θα πούμε με αποφασιστικότητα και το μεγάλο ΟΧΙ.

Η Κύπρος είχε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να έχει σταθερό συμπαραστάτη, στήριγμα και προστάτη τη δημοκρατική Ελλάδα, το λαό της, τις πολιτικές δυνάμεις και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Είμαστε σίγουροι πως την κρίσιμη τούτη ώρα των μεγάλων αποφάσεων θα έχουμε σταθερά στο πλευρό μας το λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας».