Η ιστορία της γραφής
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002

Εως το τέλος Νοέμβρη θα διαρκέσει η έκθεση «Ιστορία της γραφής ανά τον κόσμο (3000π.Χ. ως σήμερα), η οποία φιλοξενείται στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wurzburg, όπου και παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 600 χρόνια από την ίδρυσή του. Από τα 147 αντικείμενα εκείνης της έκθεσης επιλέχθηκαν 47 για την έκθεση στην Ελλάδα. Ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, υπογραμμίζει τον έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα της, αφού συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες σημαντικές μαρτυρίες της εξέλιξης του αλφαβηταρίου και της γραφής σε ανά τους αιώνες και τους τόπους.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται όλη η ιστορία της γραφής, από τα νεολιθικά σύμβολα έως την κινέζικη γραφή. Ακόμη, παρουσιάζονται και τα μουσικά σύμβολα. Οι ενότητες είναι ενδεικτικές του περιεχομένου: Η σφηνοειδής γραφή, Από τα ιερογλυφικά στα αλφάβητα, Αιγαίο/ Προαλφαβητικές γραφές, Η ελληνική γραφή/ Εξέλιξη, Η χρήση του παπύρου ως φορέα γραφής, Η γραφή και η γλώσσα των Ετρούσκων, Λατινικές γραφές σε επιγραφικά μνημεία, Η ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου/ Μια επανάσταση των μέσων, Η γραφή των σλαβικών γλωσσών, Η γραφή των γερμανικών λαών, Η κινεζική γραφή, Μουσική και γραφή, Η γραφή των Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής.

Οι διοργανωτές τονίζουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, γι' αυτό και υπάρχει η δυνατότητα, μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία, να ξεναγηθούν σχολειά.