ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Απαίτηση ... ανταγωνισμού με εκχώρηση υπηρεσιών!

Πρόκειται για ένα χυδαίο αλισβερίσι στις πλάτες εκείνων που στήριξαν με το αίμα τους το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα μας

Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002

Ολόκληρη ζωή των ταλαίπωρων ηλικιωμένων μετατρέπεται -προς δόξαν των «εκσυγχρονιστών» της κυβέρνησης - σε αγοραστή των υπηρεσιών Υγείας
Σε μια απόφαση αντίθετη με τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΙΚΑ προχώρησε - κατά πλειοψηφία - η διορισμένη απ' την κυβέρνηση διοίκηση του Ιδρύματος στην προχτεσινή συνεδρίασή της: Ενέκρινε - μεταξύ των άλλων - τις εισηγήσεις για τη μετατροπή του ΙΚΑ σε «αγοραστή» υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία και τον επιχειρηματικό τομέα στο χώρο της Υγείας.

Πρόκειται για μια λεόντειο - κατά τη νομική έκφραση - επιλογή που θα καταλήξει σε βάρος των δημόσιων μονάδων έναντι των επιχειρηματικών μονάδων στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα, την ίδια ώρα που η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται ως «αγοραστής» των υπηρεσιών Υγείας, παρουσιάζεται και ως πωλητής υπηρεσιών με - κατόπιν απόφασης του υπουργείου Υγείας - την εκχώρηση σε εταιρία των υπηρεσιών σίτισης του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ. Πρόκειται για ένα «δούναι και λαβείν» μιας αγοραίας πολιτικής που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ, οι οποίοι στήριξαν με το αίμα τους αυτόν τον ασφαλιστικό φορέα.

Πρόκειται για μια ακόμα επιλογή των χυδαίων εκσυγχρονιστικών πειραμάτων της κυβέρνησης Σημίτη, των διορισμένων και των συναινετικών υποτακτικών της στη διοίκηση του Ιδρύματος, που απεμπολούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην ελεύθερη αγορά τις ελάχιστες απαιτήσεις των ανθρώπων του μόχθου στην ώρα της ανημπόριας.

Στο προχτεσινό ΔΣ του Ιδρύματος εγκρίθηκε -με την αρνητική ψήφο των εκλεγμένων στελεχών του ΠΑΜΕ - το σχέδιο για την «παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για το σχεδιασμό και την οργάνωση Συστήματος Ολοκληρωμένης Οικονομικής διαχείρισης νοσηλευτικών πράξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ».

Σε αυτό το σχέδιο εκείνο που προέχει είναι η ανταγωνιστικότητα με τη διαδικασία της αγοράς υγειονομικών υπηρεσιών απ' τους προμηθευτές υπηρεσιών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια προσχηματική εξίσωση, που καταλήγει σε βάρος του δημόσιου τομέα Υγείας.

«Πωλητήριο» για το 3ο Θεραπευτήριο

Το ΔΣ του ΙΚΑ ενέκρινε - μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας - την εκχώρηση της σίτισης των ασθενών και του εφημερεύοντος προσωπικού του 3ου Νοσοκομείου του Ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρία έναντι του ποσού των 247.800 ευρώ και με το επιχείρημα ότι αυτή η προσφορά είναι η χαμηλότερη στα πλαίσια της λειτουργίας του παραπάνω νοσοκομείου ως μονάδας βραχείας νοσηλείας.