ΚΙΛΚΙΣ
Στο εδώλιο η αντιπολεμική δράση
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002

Λίγες μέρες μετά το γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που προέβαλε την ανάγκη να απαλλαγούμε από τα πολύμορφα ιμπεριαλιστικά δεσμά, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση. Στις 26 του Νοέμβρη, θα δικαστούν στο Κιλκίς, οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας. Γιατί μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, στις 15 Απρίλη του 1999, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (Γαλλική) φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας. Το μπλόκο είχε στηθεί στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση επιδιώκει την τιμωρία όσων υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια του τόπου. Επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να επιβάλει την υποταγή του λαού. Ετσι λοιπόν στήνει δικαστήρια εναντίον όσων αντιστάθηκαν πολύμορφα στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1999. Συνεχίζει τις διώξεις εναντίον των πολιτών που σήκωσαν κεφάλι και αποφάσισαν να βάλουν εμπόδια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους διωκόμενους αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών και την πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη κινητοποίηση που ξεκίνησε με το μπλόκο στη ΝΑΤΟική φάλαγγα και εξελίχθηκε σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση, συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες. Χιλιάδες λαού και νεολαίας που αρχικά ξεκίνησαν για την αντιπολεμική κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, με ό,τι μέσο βρήκαν κατευθύνθηκαν στη γέφυρα του Πολυκάστρου. Αλλωστε, κάτω από την πίεση της μεγαλειώδους αυτής κινητοποίησης, τελικά η ΝΑΤΟική φάλαγγα επέστρεψε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες μετά την κινητοποίηση στη γέφυρα του Πολυκάστρου, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κιλκίς, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Τελικά, η διαδικασία διώξεων ξεκίνησε με στόχο τους αγωνιζόμενους πολίτες. Την ίδια περίοδο που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έβαλε στο αρχείο τη μήνυση που κατατέθηκε στις 21 Απρίλη του 1999, εναντίον των πρωθυπουργού και υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, διότι παραβίασαν κατάφωρα τις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθρου 27 του Συντάγματος της χώρας, που προβλέπει την έγκριση της Βουλής για τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα μας. Κάτι που ποτέ δεν έγινε μέχρι και σήμερα που ο στρατός των ιμπεριαλιστών συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στη χώρα μας.