Η αλήθεια για το «σχέδιο Ανάν»
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το σχέδιο Ανάν κατοχυρώνει ένα διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, με ενιαία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή εκπροσώπηση, λένε σε όλους τους τόνους, από προχθές το βράδυ, οι κυβερνώντες, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσουν τα όσα απαράδεκτα περιέχονται σ' αυτό.

Ποια είναι η αλήθεια, όμως; Πρώτον, το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά νομιμοποιεί, αντί να αναιρεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, όπως απαιτούσαν οι παλιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεύτερον, ουσιαστικά προωθεί τη θεσμοθέτηση δύο ξεχωριστών κρατών, με μια επίφαση ομοσπονδίας, ενιαίας κυριαρχίας και διεθνούς εκπροσώπησης, ολοφάνερα ιδιαίτερα δυσλειτουργικής στην πράξη. Τρίτον, θεσμοθετεί και, μάλιστα, υπεράνω της «ομοσπονδιακής εξουσίας», τη συγκρότηση οργάνων διαιτησίας και κηδεμόνευσης της τελευταίας, στα οποία θα μετέχουν και μη Κύπριοι (πχ Βρετανοί κλπ). Τέταρτον, επιβάλλει την παρουσία στο νησί μη κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων (ελληνικών, τουρκικών και πολυεθνικών - ΝΑΤΟικών) και, μάλιστα, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το «σχέδιο Ανάν», όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και μια ελάχιστα δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά νομιμοποιεί και αναπαράγει τα σημερινά προβλήματα και αντιθέσεις (διχοτόμηση - δύο κράτη, πρόσφυγες, έποικοι, κλπ). Προωθώντας, μάλιστα, μια επίφαση ομοσπονδιακού κρατικού μορφώματος, χωρίς ουσιαστικές εξουσίες, άκρως δυσλειτουργικού και προβληματικού, διαμορφώνει από τώρα το πρόσφορο έδαφος για την παραπέρα όξυνση όλων των προβλημάτων και, επομένως, για την ανάγκη συνεχούς και μόνιμης επιτήρησης και επέμβασης των ιμπεριαλιστών «κηδεμόνων».