ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με μαζική συμμετοχή απαντάνε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002

Ολο και περισσότεροι οικοδόμοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και την Τρίτη 19 Νοέμβρη. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και επιβεβαίωση του συνεπούς ταξικού προσανατολισμού της δράσης του Συνδικάτου που αντιστέκεται σθεναρά στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά και οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Ενώ στέκει μπροστάρης στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, απορρίπτοντας κάθε αυταπάτη περί κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας.

Και αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που όλο αυτό τον καιρό μεθοδευμένα και συνεχώς εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Συνδικάτου, προκειμένου να πλήξουν τη δύναμή του που είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου. Ετσι, χτες με πρωτεργάτη, για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Φελώνη, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ μεθόδευσε την κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην ισχύσει η παράταση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε πριν από τη σύγκληση της ΕΕ του ΕΚΑ, η οποία θα έπαιρνε την απόφαση, για να κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα! Στην εκ των υστέρων αυτή συνεδρίαση της ΕΕ η ΔΑΚΕ στήριξε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ. Ενώ η παράταξη του ΣΥΝ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, αν και δε συμφώνησε με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, πρότεινε άλλους τρόπους, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απαντά με τη συνεχή του αγωνιστική δράση, με τις συνεχείς περιοδείες στα γιαπιά και τα μεγάλα έργα ,ενημερώνοντας και συζητώντας με τους εργαζόμενους για τη σημασία των αρχαιρεσιών και καλώντας τους να μη λείψει ούτε ένας οικοδόμος.

Ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε ερώτηση του «Ρ» για το νόημα της νέας αυτής επίθεσης δήλωσε: «Με πραξικοπηματικό τρόπο συγκάλεσαν την ΕΕ του ΕΚΑ τα συνεταιράκια ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για να χτυπήσουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, παίρνοντας απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν ήδη καταθέσει, προσπαθώντας να εξαπατήσουν τη ΔΑΣ. Για αυτή την επιλογή τεράστιες ευθύνες έχει και η Αυτόνομη Παρέμβαση, που ναι μεν δεν ψήφισε τα ασφαλιστικά μέτρα, ουσιαστικά όμως συμφωνεί με το χτύπημα του Συνδικάτου. Δηλαδή, διαφώνησε με τον τρόπο που θα χτυπήσουν το Συνδικάτο. Είναι η συνέχεια ενός βρώμικου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΚΕ, και των συνεταίρων της. Αυτό που ενδιαφέρει τους συμβιβασμένους, τους υποταγμένους που ξεπουλούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι να στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τους πήρε ο πόνος για τις εκλογές των σωματείων, όταν στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά και πρόσφατα, νομιμοποίησαν τα εργοδοτικά σωματεία στα σούπερ - μάρκετ και είναι σε ευθεία συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ - μάρκετ. Καλούμε τους οικοδόμους να δώσουν αποφασιστική απάντηση και με τη μαζική τους συμμετοχή να τσακίσουν τη γραφειοκρατική ελίτ στο συνδικαλιστικό κίνημα που, εκτός των άλλων, απολαμβάνει και προσωπικά οφέλη».