«Ενοχο αίμα»
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002

Ο Μακ Κάλεμπ είναι ανένδοτος στην απόδοση της δικαιοσύνης και ο καλύτερος στο να κυνηγά και να εντοπίζει δολοφόνους. Καθώς όμως βρίσκεται στα ίχνη του τελευταίου του αντιπάλου, ο Μακ Κάλεμπ παθαίνει μια δυνατή καρδιακή προσβολή κι αναγκάζεται να βγει πρόωρα στη σύνταξη.

Δυο χρόνια αργότερα του αποκαλύπτεται ένα μυστικό που αναγκάζεται τον γερασμένο ντετέκτιβ, να ξανασκεφτεί το θέμα της υγείας του, η ζωή του σώθηκε κάποτε εξαιτίας του θανάτου ενός άλλου προσώπου - ήταν το θύμα ενός φόνου που ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστος ενάντια στις συμβουλές της καρδιολόγου του. Ο Μακ Κάλεμπ βάζει κυριολεκτικά τη ζωή του ξανά σε κίνδυνο, προκειμένου να εντοπίσει ένα δολοφόνο που τον αναγκάζει να πάρει τελείως προσωπικά την όλη υπόθεση.

Χλιαρό θέμα, χλιαρό σενάριο με πολλές ρυτίδες και αργές κινήσεις. Ενας μπάτσος κυνηγά έναν ψυχοπαθή που κάποτε του είχε χαρίσει τη ζωή. Αν είχε ασχοληθεί κάποιος άλλος με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας, σίγουρα θα βλέπαμε κάτι καλύτερο. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα έχει πάρει όλα στις πλάτες του ο γερασμένος Κλιντ Ιστγουντ, που δε λέει να καταλάβει ότι ο χρόνος έχει περάσει και το «όπλο» του έχει σκουριάσει για τα καλά.

Το «Ενοχο αίμα» δεν ξεπερνά τη μετριότητα, αφού προσπαθεί με τετριμμένα κλισέ να κερδίσει τον θεατή. Το έμπειρο και «κουρασμένο» μάτι ενός θεατή που έχει δει αρκετές αστυνομικές περιπέτειες τέτοιας κλίμακας, μπορεί εύκολα να βρει το δολοφόνο και να εξιχνιάσει πανεύκολα το έγκλημα.

Λίγες είναι οι πιθανότητες να περάσετε δυο ευχάριστες ώρες, αν δείτε το «Ενοχο αίμα», εκτός και αν είστε φανατικός του Κλιντ Ιστγουντ, που μάλλον όσο μεγαλώνει γίνεται περισσότερο νάρκισσος παρά καλύτερος ηθοποιός.

«Blood work»

Αστυνομική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ. Με τους: Κλιντ Ιστγουντ, Αντζέλικα Χιούστον, Τζεφ Ντάνιελς, Γουάντα ντε Τζέζους.


Κ. Γ.