«Ακήρυκτου πολέμου» ντοκουμέντο
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002

Λυπούμαστε που δεν είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ «Ακήρυκτος Πόλεμος» νωρίτερα. Ισως να προλαβαίναμε να γράψουμε νωρίτερα και να σας την προτείναμε πριν από την προχθεσινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση το «Ακήρυκτος Πόλεμος» είναι ένα πολύ χρήσιμο έργο (χαρακτηριζόμενο από χιούμορ, δράση, αποδείξεις και επιχειρήματα), όποτε και να το δει κανείς, και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Και με δεδομένο ότι τέτοιες δουλιές φιλοξενούνται μια βδομάδα το πολύ στους κινηματογράφους και μετά «εξαφανίζονται», βιαστείτε.

Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Ειδικό Επετειακό Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών το 2002. Πραγματεύεται την οπλοφορία και τα απίστευτα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται καθημερινά στις ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δώσει εξήγηση για τη μανία ενός λαού να καταφεύγει στα όπλα με την παραμικρή αφορμή, η ταινία κινείται σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής και μας φέρνει κοντά με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ζήτημα. Παράλληλα γίνονται αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, που έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη, όπως οι μαζικές δολοφονίες σε σχολεία των ΗΠΑ.

Αν και δεν παίρνουμε απαντήσεις σε όσα ερωτήματα μας γεννώνται, η προσπάθεια είναι καλή. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ είναι διαβόητος στις ΗΠΑ λόγω και της προηγούμενης δουλιάς του - «βιογραφίας» του Μπους, με τίτλο «Stupid White Man» («Ενας λευκός βλάκας»).