Τα ιστορικά...
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ», λοιπόν, η συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν. Τουλάχιστον έτσι τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και γενικότερα από την όλη υπόθεση δεν έλειψαν οι ...επικολυρικοί τόνοι.

Το ερώτημα, πάντως, για τον «ιστορικό» χαρακτήρα της επίσκεψης, είναι ...ποιος γράφει αυτή την ιστορία. `Η, αλλιώς, το πού πραγματικά παίρνονται οι αποφάσεις και ποιοι καθορίζουν τις εξελίξεις.

Πάντως η ...δράση του υπουργού Εξωτερικών συνεχίστηκε και με τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εκεί που τον ...έψεγαν για την ενασχόλησή του με την πολιτική, τώρα τον αναγορεύουν σε ύψιστο πολιτικό παράγοντα αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο,τι μας βολεύει δηλαδή, και όποιος είναι αποφασισμένος να μας στηρίξει ...καλώς να έρθει.

ΑΔΥΝΑΤΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ να προχωρήσει στα μέτρα ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας (που δεν είναι πια και το ...υπόδειγμα φιλολαϊκότητας), η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στο μέτρο, γιατί δεν έχει εξετάσει τους όρους ανταγωνισμού και τις επιπτώσεις στον καταναλωτή.

Αραγε, εδώ στην Ελλάδα, τα 'χουν εξετάσει όλα και οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης ζητάνε την ένταση των ρυθμών, προκειμένου να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην «απελευθέρωση» του τομέα της ενέργειας;

Εχουμε, πάντως, την εντύπωση ότι τίποτε, ουσιαστικά, δεν έχουν εξετάσει. Απλά, τα εδώ μεγάλα συμφέροντα βιάζονται πολύ, θέλουν κέρδη πολλά και γρήγορα και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τους τα παραχωρήσει, ιδιωτικοποιώντας το ...σύμπαν και αφήνοντας τους πάντες έρμαια της «ελεύθερης αγοράς».

Οσο για τα ανά τον κόσμο παραδείγματα επιπτώσεων, όπως τα ...μαύρα σκοτάδια του Λος Αντζελες πριν από λίγο καιρό, εξαιτίας «προβλημάτων» ανάλογης ιδιωτικής επιχείρησης, είναι μια μόνο περίπτωση, τ' ακούνε βερεσέ...



Παπαγεωργίου Βασίλης