ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΗΦΙΣΟΥ
Απαλλάχτηκαν οι επιβλέποντες μηχανικοί

Κόλαφος για την κυβέρνηση που τους είχε παραπέμψει στο Πειθαρχικό προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες

Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002

Eurokinissi

Απάλλαξε χτες από τη σοβαρότερη κατηγορία το Πειθαρχικό Συμβούλιο τους μηχανικούς του δημοσίου που επέβλεπαν τα έργα του Κηφισού και είχαν παραπεμφθεί από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου ως υπαίτιοι της τελευταίας - 3ης κατά σειρά - πλημμύρας. Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να αποσείσει τις τεράστιες δικές της ευθύνες για τις πλημμύρες και να τις επιρρίψει αλλού, χρησιμοποιώντας ως εξιλαστήρια θύματα πότε την... ΕΜΥ, πότε τους επιβλέποντες μηχανικούς των έργων και άλλους.

Πιο συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο απάλλαξε τους δύο μηχανικούς από την κατηγορία της εξαιρετικής απείθειας, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και την απόλυσή τους από το Δημόσιο και έτσι μόλις καθαρογραφεί η απόφαση θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλιά τους, καθώς ταυτόχρονα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για τη δεύτερη κατηγορία, αυτή της αμέλειας, παρότι τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου ήταν υπέρ της απαλλαγής τους, τελικά παρέπεμψαν το θέμα σε δικαστικό ανακριτή, υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος θα εκδώσει την απόφαση σε 20 περίπου μέρες, αφού συγκεντρώσει και ερευνήσει όλα τα στοιχεία.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε χτες να δηλώσει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους για την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως και για τη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά για τις πλημμύρες προχτές. Σχετικά με την καταγγελία των εμπειρογνωμόνων που καταθέτει ο εισαγγελέας και σύμφωνα με τα οποία αποκρύφτηκαν στοιχεία τόσο από τους εργολάβους όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το ΤΕΕ διαψεύδει ότι οι εμπειρογνώμονες αυτοί είχαν οριστεί από το ίδιο. Αυτό όμως δε μειώνει τις καταγγελίες, καθώς ο εισαγγελέας μπορεί να ορίσει μόνος του εμπειρογνώμονες από έναν κατάλογο τεχνικών που υπάρχουν στο ΤΕΕ.

Οσον αφορά το τμήμα του άνω ρου του Κηφισού που δεν έχει μετατραπεί σε... αυτοκινητόδρομο, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι έχουν συγκροτηθεί συνεργεία από την Περιφέρεια Αττικής και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε άρση άλλων παρανομιών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 64 αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν τελεσιδικήσει και αφορούν σε αυθαίρετα κτίσματα, επιχώσεις, εκσκαφές και μπαζώματα της κοίτης του Κηφισού.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, εντός του Δεκέμβρη θα αρχίσει η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού, ενώ από τον περασμένο Απρίλη έχουν γίνει σ' αυτόν 33 περιβαλλοντικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 23 παραβάσεις κυρίως σε βιομηχανίες, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2.780.000 ευρώ.