ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέσεις Μπους για «συμμαχία» κατά Ιράκ στο ΝΑΤΟ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΡΑΓΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Τις προσφιλείς απειλές του κατά του Ιράκ επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Πράγα, όπου έχει μεταβεί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η Ουάσιγκτον φέρεται, ήδη, να διαβουλεύεται με τουλάχιστον 50 χώρες τη συμμετοχή τους σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ συντηρεί το πολεμικό κλίμα, με την εμμονή της να χαρακτηρίζει παραβίαση του τελευταίου ψηφίσματος 1441 τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας να υποβιβάζει την άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα.

Να συμμετάσχουν «σε συμμαχία έτοιμη να αναλάβει δράση κατά του Ιράκ αν αυτό δε συμμορφωθεί πλήρως», κάλεσε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ο Τζορτζ Μπους, που εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο ειρηνικής διευθέτησης», αλλά συμπλήρωσε ότι «αν το Ιράκ δεν επιλέξει τον αφοπλισμό, οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα το αφοπλίσει». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι το ιρακινό καθεστώς είναι παγκόσμια απειλή και συνέδεσε την αναγκαιότητα αντιμετώπισής του με την αναγκαιότητα πάταξης της παγκόσμιας τρομοκρατίας από το ΝΑΤΟ.

Ο Μπους διαβεβαίωνε ότι θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους πριν από μια στρατιωτική επίθεση και ότι «ο καθένας θα αποφασίσει αν θέλει και σε ποιο βαθμό να συμμετάσχει». Οπως επιβεβαίωνε, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με «πολλές χώρες», ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν το αμερικανικό αίτημα έχει διατυπωθεί και στη Γερμανία, που είναι γνωστό ότι έχει αποσαφηνίσει την αρνητική της θέση.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Τόνι Μπλερ διατύπωνε τη θετική απάντηση της Βρετανίας στο αίτημα στρατιωτικής συμμετοχής, «χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί και σχέδια ακόμη». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε το αμερικανικό αίτημα, το οποίο δήλωσε ότι έχει τεθεί σε, τουλάχιστον, 50 χώρες. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «παρά το γεγονός πως μεγάλο μέρος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να αντικαθιστούν τους απεργούς πυροσβέστες, ο βρετανικός στρατός μπορεί να είναι απειλητικός» και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, της επόμενης Δευτέρας, για περισσότερες λεπτομέρειες και για πιθανή ανακοίνωση ανάκλησης εφέδρων. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, Μίκαελ Μπόις, υποστηρίζοντας ότι εφόσον 19.000 άνδρες απασχολούνται με τα των πυροσβεστών, δύσκολα ο βρετανικός στρατός θα είναι σε θέση να συμμετάσχει αποτελεσματικά οπουδήποτε.

«Ο Καναδάς θα εξετάσει αν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, εφόσον προϋπάρχει σχετική απόφαση του ΟΗΕ», δήλωνε ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι και το δανικό Κοινοβούλιο έδωσε σχετική έγκριση, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία μια επέμβαση.

Ράμσφελντ κατά Ανάν,
ενώ οι επιθεωρητές
δηλώνουν «ικανοποίηση»

«Δεν ξέρω αν ο Ανάν εκπροσωπεί πλήρως τον ΟΗΕ. Σίγουρα είναι ΓΓ και έχει ρόλο, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το κέντρο βάρους για το οποιοδήποτε θέμα ανά πάσα στιγμή. Αλλωστε, μέχρι να πάει ο Πρόεδρος Μπους στον ΟΗΕ για το Ιράκ, ο ΟΗΕ έδειχνε ευχαριστημένος με τις εκεί εξελίξεις» δήλωνε, χθες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξαπολύοντας ευθεία επίθεση κατά όλων όσοι, συμπεριλαμβανομένου του Ανάν, αμφισβητούν την αμερικανική άποψη, ότι το Ιράκ παραβιάζει το ψήφισμα 1441 όταν βάλλει εναντίον αμερικανο-βρετανικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων».

Ο Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα απαντούν «άμεσα» στις προκλήσεις. Χτες, και πάλι, τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν 3 διαφορετικές θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επειδή «δέχτηκαν πυρά».

Ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στις πολεμικές ιαχές, οι επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ Αλ Μπαραντάι, επέστρεψαν, χθες, στη Λάρνακα όπου χαρακτήριζαν «πολύ εποικοδομητικές» τις επαφές τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως τόνιζαν, τους διαβεβαίωσαν για την πρόθεσή τους να συμμορφωθούν πλήρως με τα αιτήματα του ΟΗΕ. Και οι δύο υποστήριξαν ότι οι υποσχέσεις «θα κριθούν στην πράξη» και προέβλεψαν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Η Βαγδάτη επισήμως δεσμεύτηκε για δημοσιοποίηση, μέχρι τις 8 Δεκέμβρη, ολοκληρωμένων καταλόγων των οπλικών της συστημάτων και φέρεται, μόνο, να εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο θα προλάβει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και για τις πολιτικές χρήσεις χημικών και βιολογικών ουσιών.

Τη Δευτέρα, στη Βαγδάτη, μεταβαίνουν όλοι οι επιθεωρητές και οι έλεγχοι αναμένεται να αρχίσουν επισήμως στις 27 του μηνός.