ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιδράσουν στο ξεπούλημα

Με εργαζόμενους που, ξεπερνώντας την ηγεσία του Συλλόγου τους, διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν το νόμο για μετατροπή του Ταμιευτηρίου σε ΑΕ

Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002

Η μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε εμπορική τράπεζα, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προωθείται σταθερά από την κυβέρνηση. Απέναντί της βρίσκει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στο Ιδρυμα, που έδειξαν την αντίθεσή τους με την προχτεσινή συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή, ξεπερνώντας την ηγεσία του συλλόγου τους.

Αργά προχτές το βράδυ, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο που μετατρέπει το ΤΤ σε ΑΕ. Στην πλειοψηφία των εργαζομένων του Ιδρύματος χτες επικρατούσε μούδιασμα. Αλλωστε, διαψεύστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες που καλλιεργούσαν ορισμένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Οτι το νομοσχέδιο μπορεί να βελτιωθεί και αυτό θα γίνει στις τρεις -υποτίθεται- συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής για την επεξεργασία του. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε και ψηφίστηκε ως είχε στις βασικές του γραμμές, σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Το ρόλο της έπαιξε η προσκείμενη σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων. Δε στήριξε καμία κινητοποίηση που διοργάνωσαν εργαζόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό και προσερχόμενος προχτές το βράδυ στη Βουλή για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχ. Αγγελάκης γιουχαΐστηκε άγρια από τους εργαζομένους του ΤΤ, που συγκεντρώθηκαν στη Βασ. Σοφίας να διαδηλώσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία του Συλλόγου τους, εργαζόμενοι στο ΤΤ που κίνησαν τις διαδικασίες για αγωνιστική αντιμετώπιση των κυβερνητικών σχεδίων ξεπουλήματος, σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες, ώστε να αναπτυχτεί ένα κίνημα για την ανατροπή στην πράξη του νόμου πλέον περί ΑΕ. Καλούν όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο της ριζοσπαστικοποίησης και της συμπόρευσης με τις ταξικές δυνάμεις, που στηρίζουν αταλάντευτα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα των υπαλλήλων του ΤΤ παραμένουν προς διεκδίκηση. Αφορούν τους ίδιους, αλλά και τα 4,5 εκατομμύρια των καταθετών του, για τους οποίους θα πάψουν τα σημερινά ευνοϊκά επιτόκια. Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν: Δε χρειαζόμαστε άλλη μία εμπορική τράπεζα, αλλά ένα πιστωτικό ίδρυμα με σύγχρονο πρόσωπο, δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία του λαού. Το ΤΤ να παραμείνει υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου. Να ακυρωθεί η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.