Με πρόσχημα τη διεθνή τρομοκρατία...
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002

Του Ιωάννου από το «Εθνος»
Μπορεί, η αμερικανοκρατούμενη τις τελευταίες μέρες πρωτεύουσα της Τσεχίας να ανάπνευσε, καθώς την εγκατέλειψαν οι αρχηγοί των 19 κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και μαζί τους έφυγαν και οι κάθε λογής μυστικές και φανερές υπηρεσίες, τα στρατιωτικά και αστυνομικά περίπολα, τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα και τα αντιπυραυλικά συστήματα, αλλά τα απειλητικά σύννεφα του διευρυμένου και ακόμη περισσότερο επιθετικού και πολεμοκάπηλου ΝΑΤΟ έμειναν πάνω απ' την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Οπως όλα δείχνουν, ο Τζ. Μπους δε δυσκολεύτηκε να διαμορφώσει το κλίμα της Συνόδου και τις βασικές κατευθύνσεις των σχετικών αποφάσεων. Εχοντας όλοι τους κατά νου τις δυσκολότερες μέρες που έρχονται για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και τις αναπόφευκτες οξύνσεις των κάθε λογής κοινωνικών αντιθέσεων και προβλημάτων, συμφώνησαν εύκολα, στην ανάγκη της ποσοτικής και ποιοτικής αναβάθμισης του παγκόσμιου χωροφύλακα, που λέγεται ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο νέος μεγάλος εχθρός έχει ήδη βρεθεί: η διεθνής τρομοκρατία...

Τα προβλήματα άρχισαν στις «μοιρασιές». Το Ιράκ και η Μέση Ανατολή, ο ευρωστρατός, οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, κι από κοντά το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κλπ., κλπ., έγιναν αντικείμενο άγριων παζαριών και τελικά, στα περισσότερα απ' αυτά, δε βρέθηκαν ικανοποιητικοί για όλες τις πλευρές συμβιβασμοί και η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη θα συνεχιστεί. Γεγονός, που πρέπει να μας κάνει διπλά ανήσυχους, καθώς οι λαοί πληρώνουν συνήθως τις συνέπειες από τα παζάρια των «μεγάλων» και «ισχυρών».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.