Οι λαοί ενωμένοι είναι πιο δυνατοί απ' αυτούς
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002

Κάποτε ο Νασρεντίν Χότζας ταξίδευε με τη γυναίκα του και πέσανε στα χέρια ληστών. Βίασαν τη γυναίκα του, τους πήραν ό,τι είχαν και δεν είχαν και τους αφήσαν μισοπεθαμένους. Οταν γυρίσαν στο χωριό, ο Χότζας διηγήθηκε το πάθημά τους στους συγχωριανούς του. Μα, επιτρέπεται να ταξιδεύεις άοπλος, του είπανε, αυτές τις μέρες; Ποιος ταξιδεύει άοπλος, λέει ο Χότζας και τους δείχνει μια θαυμάσια κάμα που είχε κρυμμένη απάνω του. Και γιατί δεν τρύπησες κανένα; Α, αυτή την έχω για μια ώρα ανάγκης, απάντησε ο Χότζας.

Πρωί - πρωί ο Αποστόλης είχε κέφια. Δεν περίμενε την αντίδρασή μου για να συνεχίσει.

«Αυτή την ιστορία του παππού μου, μου θυμίζουν κάθε μέρα αυτοί που δέχονται την πρόταση Ανάν... αλλά που μετά θα διαπραγματευτούν ...σκληρά».

«Βρε Αποστόλη, άσε τις ιστορίες του παππού σου για το βράδυ. Τώρα είναι ώρα για δουλιά».

«Να βοηθήσω θέλω να σπάσει η κακοκεφιά σου, αλλά αφού απέτυχα, θα βγω να βρω ένα διαμερισματάκι με ένα - δυο δωματιάκια, γιατί η τελευταία βροχή ήταν μια θεομηνία που γκρέμισε τα σπίτια των φτωχών και γέμισε τις πισίνες των πλουσίων. Ετσι έμεινα άστεγος».

«Φτιάξε μας έναν καφέ, Αποστόλη, και βγαίνεις σε λίγο». Χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη, ο Αποστόλης τράβηξε για την κουζίνα μουρμουρίζοντας. «Φταίω εγώ που σε κακομαθαίνω».

Γυρίζοντας με τους καφέδες με ρώτησε: «Τι σκέφτηκες να μου πεις και με κράτησες τάχα για να πιούμε καφέ;». Πολλά Αποστόλη, και πρώτα πρώτα αυτό που με τρελαίνει είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιούν ένα ψέμα που κανείς δεν πιστεύει και που κι αυτοί είναι σίγουροι ότι κανείς δεν τους πιστεύει. Μπορείς να μου το εξηγήσεις εσύ; Ποιος δεν ξέρει τι σημαίνει πόλεμος κατά της τρομοκρατίας; Ποιος δεν ξέρει ότι καταδικάσανε το λαό του Ιράκ σε θάνατο από πείνα και αρρώστιες; Ποιος δεν ξέρει πως τα περισσότερα από τα παιδιά που θα επιζήσουν θα είναι σακατεμένα; Ποιος δεν ξέρει ότι με τη νέα επίθεση που μελετάνε θα αφανίσουν έναν ολόκληρο λαό; Κι όμως, επιμένουν στα ψέματα.

Γελοίοι, δολοφόνοι. Γιατί το κάνουν αυτό; Εχουν καταργήσει τον ΟΗΕ, το ΣΑ, βάζουν τους όρους τους για τη λύση του Κυπριακού και ορίζουν ημερομηνία που θα πρέπει να υπογραφούν οι όροι που αυτοί θέλουν. Πιέζουν την Τουρκία να αντικαταστήσει τον Ντενκτάς για να είναι εντάξει με τις ημερομηνίες. Και ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα κάνει η Αμερική για να υπάρξει δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο, και να τον προστατεύσουν από τον Μπιν Λάντεν και την τρομοκρατία. Παίρνουν αποφάσεις για τα κράτη που έχουν υποταχτεί σ' αυτούς, και βομβαρδίζουν τα κράτη που αντιστέκονται, και κάνουν κι ένα Διεθνές Δικαστήριο που καταδικάζει τα θύματά τους. Γιατί είναι τόσο γελοίοι; Ποιος τους πιστεύει; Για ποιον τα λένε;

Δε χρειάστηκε πολλή ώρα, για να απαντήσει ο Αποστόλης. «Για τους Αμερικάνους που πιστεύουν ακόμα ότι τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, τους κατέστρεψε μια παρέα του Μπιν Λάντεν, χωρίς να ξέρει τίποτα καμιά αμερικανική κρατική μυστική ή φανερή υπηρεσία και για να δώσουν γραμμή στους πουλημένους κονδυλοφόρους και σ' όσους είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής. Και αν θες, γιατί ξέρουν πως οι λαοί ενωμένοι είναι πιο δυνατοί απ' αυτούς και προσπαθούν να ξεγελάσουν μερικούς.

Ικανοποιημένος από την απάντησή του, άνοιξε την πόρτα κι έφυγε. Εμενα μόνος με τις απορίες μου.

Αντε γεια.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ