Για ποιο λόγο εξοπλίζεται η χώρα;
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002

Του Ιωάννου από το «Εθνος»
«Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ευρωστρατού, είναι προφανές ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να διαθέτουν συγκρίσιμα και εναρμονισμένα μέσα ταχείας μεταφοράς». Αυτά δήλωσε, προχτές - ανάμεσα σε άλλα - ο Γ. Παπαντωνίου και μπορεί να μην είναι ολόκληρη η αλήθεια, αλλά περιέχουν την ουσία της. Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ (750 δισ. δραχμών) «εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας», όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ μεγαλύτερα ποσά, που πληρώνει χρόνια τώρα η χώρα μας, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός. Μόνο στην τελευταία εξαετία, το ύψος των εξοπλιστικών και μόνο δαπανών έχουν ξεπεράσει τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η χώρα ξοδεύει τα δυσβάστακτα αυτά ποσά, πρώτα και κύρια, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει στο όνομά της οι κυβερνώντες, έναντι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων». Επειδή η υπεράσπιση του συστήματος, η αντιμετώπιση κρίσεων (διάβαζε: η αντίσταση των λαών), οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, για το ξαναμοίρασμα των αγορών και ζωνών επιρροής κλπ., δεν αποτελούν τους βασικούς στόχους και συστατικές ιδιότητες μόνον των ιμπεριαλιστών «εταίρων» μας, αλλά και της εγχώριας ολιγαρχίας, η οποία είναι -ανεξαρτήτως μεγέθους και βαρύτητας - ένας κρίκος της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ή, με άλλα λόγια, του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Και οι φωνές της ΝΔ, περί αδιαφάνειας, σκανδάλων, κλπ., κλπ., συνιστούν μια υποκρισία και μόνο. Δηλαδή, αν τα τεράστια αυτά ποσά δίνονταν με διεθνείς διαγωνισμούς και τα «τσέπωνε» κάποια άλλη πολυεθνική, ποια θα ήταν η διαφορά; Και πέρα απ' αυτό, ξέχασε η ΝΔ ότι ακριβώς τα ίδια γίνονταν και επί κυβερνήσεών της; Ετσι κι αλλιώς, οι αντιλαϊκές επιδιώξεις πάντα συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα μέσα και ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.