ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντεργατικό μενού ... από το καζάνι του «κοινωνικού διαλόγου»

Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο - «σκούπα», για ζητήματα που αφορούν σχεδόν στο σύνολο των σχέσεων κεφαλαίου - εργασίας

Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002

Δε φτάνει που είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση στους χώρους δουλιάς, η κυβέρνηση θέλει τους λιγοστούς επιθεωρητές να ασχολούνται με καθήκοντα του... ΙΚΑ.
Την ανάδειξη του «κοινωνικού διαλόγου» σε στρατηγικό μοχλό -όπως επιτάσσει και η ΕΕ- αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων για την απασχόληση επιβεβαιώνει και το νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ρυθμίζεται ένας μακροσκελής κατάλογος θεμάτων, από τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του υπουργείου έως την επικύρωση διατάξεων της ΕΓΣΣΕ, που υπογράφτηκε φέτος. Με το νομοσχέδιο αναδεικνύεται η «ευέλικτη εργασία»" σε κυρίαρχη, γίνεται πιο σταθερό το δουλεμπορικό καθεστώς, που διέπει τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού Εργασίας, Ε.Τζιόλα, το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» θα κατατεθεί εντός του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη. Με μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου διαφαίνονται τα εξής:

Υποβάθμιση των ελέγχων
Υγιεινής και Ασφάλειας

Στην παραπέρα υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του ρόλου των Γιατρών Εργασίας και των Τεχνικών Ασφαλείας στις επιχειρήσεις οδηγούν τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου. Μια υποβάθμιση, που θα συντελέσει στην ελαστικοποίηση, ακόμα και αυτής, της υφιστάμενης λειψής νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Ετσι, η εργοδοσία θα γίνει περισσότερο ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να απειληθεί ακόμα πιο πολύ η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργαζομένων.

Αντίγραφο του πολυνομοσχεδίου που κοινοποιήθηκε στο Σύλλογο Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκε στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευσή του.

Μια πρώτη γενική εκτίμηση των τεχνικών είναι ότι: Οι συντάκτες του νομοσχεδίου δημιουργούν ένα γραφειοκρατικό οικοδόμημα, που αναδιατάσσει κατά βάση το ήδη υπάρχον προσωπικό στο έδαφος της εξαιρετικά λειψής υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Η «νέα» αυτή αναδιάρθρωση όχι μόνο δε θα βελτιώσει και δε θα αυξήσει την ελεγκτική παρουσία του ΣΕΠΕ, αλλά, αντίθετα, θα μειώσει και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στις τροποποιήσεις της νομοθεσίας που ακυρώνουν την ουσία της, δηλαδή την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Ηδη το ΣΕΠΕ παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (Επιθεωρητών και γραμματειακού προσωπικού) και σε υλικοτεχνική υποδομή (υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χώροι εργασίας, υπολογιστές κ.ά.). Ούτε οι Επιθεωρητές (που είναι αναγκασμένοι να σπαταλούν το 50% του χρόνου τους σε γραφειοκρατικές εργασίες) ούτε τα μέσα επαρκούν για την άσκηση συστηματικού ελέγχου και επανελέγχου των επιχειρήσεων.

Με το πολυνομοσχέδιο, αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτά, έρχεται να διπλασιάσει τις Διευθύνσεις (τα ΚΕΠΕΚ, δηλαδή τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΣΕΠΕ), χωρίς να καλύπτει τις ήδη υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις (ανέρχονται στις 100) και να δημιουργεί νέες, και χωρίς να ενισχύει την υλικοτεχνική υποδομή. Προφανής στόχος είναι η αύξηση της αναποτελεσματικότητας της λειτουργίας του ΣΕΠΕ και η ακύρωση στην πράξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να συστήνει κατά βούληση υπηρεσίες και να αναδιοργανώνει τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις, με απλές υπουργικές αποφάσεις, όποτε και όπου επιθυμεί (σήμερα η διάρθρωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ καθορίζεται με Προεδρικά Διατάγματα). Αυτό θα οδηγήσει στην άμεση εξάρτηση των Επιθεωρητών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ετσι, αν κάποιος εργοδότης «ενοχλείται» από κάποιους εργαζόμενους του ΣΕΠΕ, ο υπουργός μπορεί να τους απομακρύνει -στην καλύτερη περίπτωση- από τη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται η επιχείρηση και να τους στέλνει σε άλλη.

Η Γενική Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, σε προφορική ενημέρωση προς το Σύλλογο Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών τούς πληροφόρησε ότι υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να ενταχτεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες επιχειρήσεων Β΄ κατηγορίας να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας (σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις Γ΄ κατηγορίας). Δηλαδή, η ίδια η εργοδοσία που με την ασύδοτη δράση της μετατρέπει τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου, θα λειτουργεί και ως φραγμός σε αυτή τη δράση!!!