TOYOTA FCHV
Ετοιμα τα 20 πρώτα υβριδικά

Το πρώτο αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου υδρογόνου, το οποίο παίρνει έγκριση τύπου από το ιαπωνικό υπουργείο Χωροταξίας και Μεταφορών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διάθεσή του στην ιαπωνική και αμερικάνικη αγορά είναι το Toyota FCHV

Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002

Η εταιρία στοχεύει να διαθέσει 20 υβριδικά, επιβατικά οχήματα κυψελών καυσίμου στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία χρονική περίοδο 12 μηνών, ξεκινώντας από τα τέλη του 2002.

Αρχικά, τέσσερα Toyota FCHVs θα διατεθούν με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) σε κρατικούς φορείς στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο. Σύντομα θα είναι έτοιμη η απαραίτητη υποδομή, η οποία θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού υδρογόνου, ένα σύστημα ελέγχου και συντήρησης και ένα σύστημα για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών ατυχημάτων.

Από το 1992, που η TMC ξεκίνησε τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός οχήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου, στόχος της ήταν η εξέλιξη, σε εσωτερικό επίπεδο, μιας δικής της κυψέλης καυσίμου, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα λειτουργίας ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Το Toyota FCHV είναι ένα προηγμένο μοντέλο, με υψηλή αξιοπιστία και αντοχή και οι εκδόσεις του έχουν ήδη πραγματοποιήσει 130.000 χιλιόμετρα δοκιμών, τόσο σε πίστες όσο και σε δημόσιους δρόμους. Το FCHV ρυθμίζει άψογα τη ροή ισχύος από τη Συστοιχία Toyota FC Stack και την μπαταρία, ώστε να επιτυγχάνεται και υψηλή απόδοση, αλλά και αθόρυβη, ομαλή λειτουργία. Διαθέτει ελαφρύ αμάξωμα -με οροφή, φτερά και άλλα εξαρτήματα κατασκευασμένα από αλουμίνιο και με μία από τις καλύτερες αεροδυναμικές επιδόσεις σε όλο τον κόσμο για όχημα κατηγορίας SUV- χάρη στο επίπεδο κάτω τμήμα του αμαξώματος, ενώ οι λυχνίες LED των φρένων και των πίσω φωτιστικών σωμάτων βοηθούν στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.