ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επιτάχυνση ελέγχων και προετοιμασιών
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002

Associated Press

Εντατικές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΤΟΧΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ταχείς ρυθμούς ειδικοί στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Βρετανία και στην Κίνα εξετάζουν την πολυσέλιδη έκθεση που παρέδωσε στον ΟΗΕ η Βαγδάτη παρουσιάζοντας τα οπλικά της συστήματα. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι ελπίζει την επόμενη βδομάδα να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια πρώτη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης και να παραδώσει μια περίληψή της στα μη μόνιμα μέλη του. Ο Μπλιξ απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα της Τεχεράνης να παραλάβει, επίσης, ένα αντίγραφο των ιρακινών οπλικών συστημάτων με το αιτιολογικό ότι «πρώτοι οι Ιρανοί υπέστησαν τις συνέπειές τους».

Με εξίσου ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και οι επιθεωρήσεις στη Βαγδάτη. Χτες, οι επιθεωρητές έλεγξαν 5 διαφορετικές τοποθεσίες, ανάμεσα στις οποίες και ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων που χτίστηκε το 1999. Είχε προηγηθεί ολονύκτιος έλεγχος σε πυρηνική εγκατάσταση στο Αλ Κάεμ. Σχολιάζοντας την πορεία των ελέγχων, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επέμενε ότι «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπ. Αμυνας υπέγραφε συμφωνία αναβάθμισης των στρατιωτικών βάσεων του Κατάρ με τον ΥΠΕΞ της χώρας. Στόχος, όπως είπε, είναι «η στρατιωτική τους ετοιμότητα». Ο Ράμσφελντ, πάλι, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες, υποστηρίζει ότι «το Ιράκ δε θα βαλκανοποιηθεί διότι οι ΗΠΑ έχουν την καλή συνεργασία των γειτονικών χωρών και οι Αραβες, ούτως ή άλλως, δε θα λυπηθούν πολύ με την ανατροπή του Σαντάμ». Επίσης, συμπληρώνει ότι «δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στη Βαγδάτη ένα καθεστώς ανδρείκελων».

Επιμένοντας, λοιπόν, στις προετοιμασίες της σε όλα τα επίπεδα, η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε, χτες, το Ιράκ ότι θα χρησιμοποιήσει και πυρηνικά αν τα στρατεύματά της πληγούν από όπλα μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, στη Ρώμη, ο αξιωματούχους του Πενταγώνου Ντάγκλας Φέιθ είχε συναντήσεις με υπουργούς Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στη Βουδαπέστη η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι δέχτηκε επίσημο αμερικανικό αίτημα για να εκπαιδευτούν δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης στη βάση Ταστζάρ.