Ο χάλκινος «στρατός»
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002

Το κράνος του Μιλτιάδη
Μέρος της, μεγαλύτερης στον κόσμο, συλλογής αρχαίων χάλκινων αντικειμένων, η οποία, όπως προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και μόνο οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξή της, θα ανοίξει για το κοινό το 2004.

Η συλλογή αποτελείται από 14.000 αντικείμενα (τα 3.000 αναπαριστούν άλογα σε μικρογραφία), τα οποία προέρχονται από αφιερώματα πολεμιστών στο Ιερό του Διός για την επιτυχία τους στις μάχες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ένας χάλκινος «στρατός» από μινιατούρες πολεμιστών και αλόγων, όπλα, κράνη, ασπίδες, θώρακες κ.ά. Μεταξύ αυτών και το κράνος του Μιλτιάδη.

Η μελέτη επανέκθεσης του μουσείου που παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ δεν αλλάζει τον κύριο μουσειακό του στόχο, που είναι η παρουσίαση της εξέλιξης του Ιερού του Διός. Θα εκσυγχρονιστούν μόνον οι εκθεσιακοί χώροι. Λ.χ θα μεγαλώσει η αίθουσα του Ερμή. Για πρώτη φορά θα οργανωθεί αίθουσα του Φειδία, όπου θα εκτίθενται προσωπικά σκεύη του μεγάλου γλύπτη, όπως μήτρες, κομμάτια γυαλιών που χρησιμοποιήθηκαν ως διακοσμητικά στοιχεία, οστέινα εργαλεία, το κύπελλό του (όπως προκύπτει από επιγραφή που φέρει με το όνομά του) και πολλά αγγεία. Επιπλέον, θα γίνουν επισκέψιμες οι αποθήκες του μουσείου, οι οποίες περιείχαν πολλά αντικείμενα που έχουν πλέον αποδοθεί σε τοπικά, περιφερειακά μουσεία.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα προλάβει ο εργολάβος - που εγκαθίσταται το Γενάρη - να ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο που είναι και η οριακή ημερομηνία για την επανατοποθέτηση των γλυπτών.