Τα ... διασκεδαστικά
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ της μέρας είναι μία και απολύτως δικαιολογημένη: Διασκεδάστε το! Μπορεί οι μέρες των αργιών να μη μας προέκυψαν «κολλητές» με κάποιο Σαββατοκύριακο, αλλά μπορούμε να εμπιστευόμαστε το ...έθνος, ότι θα βρει τρόπο να περάσει καλά.

Αλλωστε, μας αξίζει γιατί δεν είναι λίγα κι αυτά που περνάμε. Ισως ο Σημίτης να μας υποσχέθηκε στην ομιλία του στον προϋπολογισμό ότι «είναι ΕΔΩ», όπως είπε, όμως εμείς μπορούμε ωραιότατα να τον αγνοήσουμε και γενικώς να αγνοήσουμε όλους και όσα μας ενοχλούν. Για λίγο φυσικά...

ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ συμπεριφορά των καταναλωτών στην αγορά διαμαρτύρονται, όπως διαβάζουμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα οικονομικά προβλήματα και διακυμάνσεις του τελευταίου χρόνου, λένε, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας.

Οπωσδήποτε θα έχουν τους λόγους τους οι εταιρίες να διαμαρτύρονται στις ΗΠΑ, όμως αν αυτοί μιλάνε για κλίμα ανασφάλειας, τι θα έπρεπε άραγε να λένε οι κάτοικοι ...του Ιράκ;

Φυσικά, σε αυτούς δεν υπάρχουν ανασφάλειες με την έννοια της αμφιβολίας. Γνωρίζουν πως η ...ευαίσθητη λόγω Χριστουγέννων Δύση, όταν περάσουν αυτές οι μέρες θα βάλει μπροστά τις πολεμικές μηχανές της. Ενα είδος παγκόσμιας υποκρισίας των ημερών δηλαδή.

ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ επίδειξη δημιουργικής λογιστικής ήταν - αν μη τι άλλο - οι ...περήφανες διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες φέτος θα είναι μικρότερη η παρακράτηση φόρου από τους μισθούς. Οπως πάντα, λένε τη μισή αλήθεια...

Γιατί, βέβαια, κάτι με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που είναι (όπως πάντα) γενναιότατες, κάτι με τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που είναι (όπως πάντα) το εντελώς αντίθετο, μόνο για αύξηση εισοδήματος δεν μπορούμε να μιλάμε.

Προσθέστε τώρα και ολίγον ακρίβεια, αύξηση του πληθωρισμού, έμμεσους φόρους και έχετε πλήρη την εικόνα. Ετσι, για να μη ...λέμε κι ό,τι θέλουμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είπαμε, όμως, αγνοήστε τα και διασκεδάστε. Εστω για σήμερα μόνο...