ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζεφ Χουν
Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, πριν από μερικές μέρες, το στρατό της χώρας ενόψει μιας, ολοένα και πιθανότερης, επίθεσης κατά του Ιράκ. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας απέστειλε, ήδη, στον Κόλπο μια πρώτη μονάδα του βρετανικού ναυτικού, ενώ φέρεται να έχει αρχίσει να ναυλώνει εμπορικά πλοία προκειμένου να μεταφέρουν κοντά στο Ιράκ πολεμοφόδια και εξοπλισμό. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ανάκλησης εφέδρων, πιθανότατα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όσο και ο Τζεφ Χουν, σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος και ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, πιθανώς σε μια προσπάθεια κατευνασμού των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί εντός του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να ταυτιστεί με την αμερικανική εκτίμηση ότι οι παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στην έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο αποτελούν παραβίαση της απόφασης 1441 του ΟΗΕ και κατά συνέπεια ανοίγουν το δρόμο στη στρατιωτική δράση.

Παρ' όλα αυτά, ο Τζεφ Χουν δε δίστασε να είναι αποκαλυπτικός και να καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που εξαπολυθεί επίθεση κατά του Ιράκ, ο βρετανικός στρατός θα συμμετάσχει, χωρίς να είναι αναγκαία προηγούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου, αλλά ούτε καν κάποια σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ε.Μ.