ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Τα κορίτσια έκλεψαν την παράσταση
Τετάρτη 1 Γενάρη 2003

Sportidea

Αρκετά ικανοποιητικό, κυρίως για τη γυναικεία Αρση Βαρών, ήταν το 2002 κυρίως στις ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις. Μέχρι τώρα οι άνδρες μάς είχαν συνηθίσει σε επιτυχίες αλλά φέτος οι αρσιβαρίστριες κατάφεραν να στρέψουν τα φώτα επάνω τους. Πιο αναλυτικά, αξίζει να αναφέρουμε τις δύο κορυφαίες που αγωνίστηκαν και κατέκτησαν μετάλλια με τα ελληνικά χρώματα.

Η Νατάσσα Τσακίρη λοιπόν και η Χαρίκλεια Καστρίτση μονοπώλησαν το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη στη Βαρσοβία. Η Τσακίρη κατάφερε όχι μόνο να ανέβει στο βάθρο των νικητών ως πρώτη στο ζετέ της κατηγορίας των 63 κιλών αλλά και να γράψει μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της γυναικείας άρσης βαρών με το Παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια κίνηση με 136 κιλά. Παράλληλα, ήταν 2η στο αρασέ και στο σύνολο ενώ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αττάλειας ήταν πρώτη στο αρασέ και δεύτερη στο ζετέ και στο σύνολο. Στους ίδιους αγώνες, η Χαρίκλεια Καστρίτση κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ και το χάλκινο στο σύνολο για την κατηγορία των 58 κιλών. Σημαντική ήταν και η επιτυχία της στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων καθώς κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια. Σε αυτούς τους αγώνες, μία τρίτη θέση και κατά συνέπεια ένα χάλκινο μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας η Χριστίνα Ιωαννίδη ενώ ήταν 6η στο αρασέ και 4η στο σύνολο. Το μέλλον της γυναικείας άρσης βαρών δήλωσε «παρών» με τη Βίκυ Κασάπη που αναδείχτηκε 5η στο αρασέ και 6η στο ζετέ και στο σύνολο. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια ενώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της ηλικίας της πήρε δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Από τις γυναίκες, ξεχώρισε ακόμα και η Μαρία Τάτση που κατέκτησε χάλκινα μετάλλια στο ζετέ και στο σύνολο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας.

Στους άνδρες, όπου οι επιτυχίες είναι κάτι φυσιολογικό πια, ο Λεωνίδας Σαμπάνης και ο Γιώργος Τζελίλης ήταν αυτοί που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρσοβίας. Εκεί ο πρώτος κατάφερε να ανέβει στο βάθρο της κατηγορίας των 62 κιλών κατακτώντας ένα ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ ενώ κατέλαβε την 4η θέση σε ζετέ και σύνολο. Από την άλλη, ο Τζελίλης κατετάγη 10ος στο σύνολο στους αγώνες αυτούς. Πιο σημαντική προσφορά των δύο αθλητών ήταν στους αγώνες της Αττάλειας όπου ο Σαμπάνης πρώτευσε σε αρασέ και σύνολο και κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ. Ο Τζελίλης κατέκτησε ασημένια μετάλλια στο ζετέ και στο σύνολο και χάλκινο στο αρασέ στα 69 κιλά. Στους έφηβους, πολύ καλή παρουσία ήταν αυτή του Κώστα Παπαδόπουλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων της Τσεχίας, όπως και αυτή του Κώστα Ψωμιάδη που κατέκτησε από ένα μετάλλιο σε κάθε κίνηση και στο σύνολο. Στο Ευρωπαϊκό εφήβων, ο Παπαδόπουλος πήρε δύο τρίτες θέσεις ενώ ο Ψωμιάδης δύο χρυσά και ένα ασημένιο.