ΝΑΤΟ
Αυξάνουν την ένταση με κάθε τρόπο...
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000

Associated Press

ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στη γέφυρα Ιμπαρ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Κλίμα τεχνητής έντασης καλλιεργεί επίμονα στις σχέσεις του Μαυροβουνίου με τη Σερβία ο απερχόμενος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Η μόνιμη επωδός στα χείλια του, κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, ήταν πως ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση (...) στο Μαυροβούνιο και πως το ΝΑΤΟ παρατηρεί σε φάση «ετοιμότητας». Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να γεμίσουν την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Σερβία (;) με αφίσες των καταζητούμενων και επικηρυγμένων με 5 εκατομμύρια δολάρια Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Παράλληλα, στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, άνδρες της πολυεθνικής δύναμης «ΚΦΟΡ» επιχείρησαν ανεπιτυχώς να «βοηθήσουν» την επιστροφή 45 Αλβανών στο σερβικό τομέα της πόλης.

Νέες απειλές Κλαρκ προς Μιλόσεβιτς

«Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς έχει εδώ και κάποιο καιρό τα μάτια του στραμμένα στο Μαυροβούνιο και τον ανησυχεί πολύ η δημοκρατική εξέλιξη αυτής της Δημοκρατίας... Θα πρέπει να γνωρίζει την ισχύ του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την υπόθεση»! Αυτά είπε χτες με σαφείς απειλητικές διαθέσεις ο Αμερικανός στρατηγός Κλαρκ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε με αφορμή τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ρουμανικής κυβέρνησης, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υποστήριξε πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στο Μαυροβούνιο, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα την «κινητικότητα» μονάδων του ομοσπονδιακού στρατού στο έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά δε στη δραστηριότητα του νεοσύστατου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντεβο και Βουγένοβατς» («UCPMB») στη Νότια Σερβία, ο στρατηγός Κλαρκ αρκέστηκε να πει πως εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών και πως δεν επιθυμεί «οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο σ' αυτήν την περιοχή ή κάθε επέκταση της βίας».

Οι Γερμανοί συνιστούν «ψυχραιμία»

Και ενώ την ίδια ώρα, στο Βελιγράδι, ο στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς διέψευδε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Κλαρκ για τη συγκέντρωση ομοσπονδιακών στρατευμάτων στο Μαυροβούνιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντιόνταν στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Φίσερ ανακοίνωσε την απόφαση του Βερολίνου να πριμοδοτήσει το Μαυροβούνιο με 40 εκατομμύρια μάρκα σε πιστώσεις και επενδύσεις, συνιστώντας, παράλληλα, στον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς «ψυχραιμία»... Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός είπε πως παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» τις πληροφορίες για τη θέση ετοιμότητας δυνάμεων του ομοσπονδιακού στρατού στο Μαυροβούνιο.

Ο Τζουκάνοβιτς, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τη γερμανική κυβέρνηση πως η κυβέρνησή του θα απέχει από πράξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ασταθή κατάσταση στο Μαυροβούνιο, ενώ εξήρε τη «σπουδαιότητα της Γερμανίας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

...ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζει αφίσες, επικηρύσσοντας Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς!

Από τα «τυπογραφεία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγήκαν χτες οι αφίσες με τις φωτογραφίες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, των δύο πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Το σύντομο γραπτό κείμενο χαρακτήριζε και τους τρεις ως ύποπτους για εγκλήματα πολέμου, δίνοντας την υπόσχεση αμοιβής έως και 5.000.000 δολαρίων σε όποιον ή όποιους δώσουν πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους!

Σύμφωνα με το διπλωματικό συντάκτη του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες στην Ουάσιγκτον, Barrry Shcweid, οι αφίσες αυτές αποκαλύφθηκαν χτες το απόγευμα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, οι αφίσες επικήρυξης των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και στρατηγού Μλάντιτς θα κυκλοφορήσουν σύντομα σ' όλη την Ευρώπη και στη Σερβία (στην τελευταία δεν έγινε γνωστός ο τρόπος... αφισοκόλλησης ή διανομής!). Σύμφωνα πάντα με το παραπάνω πρακτορείο, «οι αμοιβές προσφέρονται για πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή καταδίκη των καταζητούμενων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σε σχέση με "σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη μεταφορά τους ή στην καταδίκη τους από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»...

Οπως σημειώνεται στο σχετικό τηλεγράφημα, η παραπάνω προσπάθεια εντάσσεται στο «πρόγραμμα» αμοιβών και επικηρύξεων, που ξεκίνησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από 11 χρόνια. Στο παρελθόν, το ίδιο πρόγραμμα είχε εστιαστεί στην παροχή πληροφοριών επ' αμοιβή για «τρομοκράτες» που «ευθύνονταν για θανάτους Αμερικανών».

Δεν επέστρεψαν χτες οι Αλβανοί στο σερβικό τομέα

Εντονα αντέδρασαν χτες δεκάδες Σέρβοι της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στις προσπάθειες στρατιωτών της «ΚΦΟΡ» να «βοηθήσουν» την επιστροφή περίπου 45 οικογενειών Αλβανών στην περιοχή, μέσω του πεζοδρομημένου διαδρόμου που έφτιαξαν πρόσφατα κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ...

Κάπου 150 Σέρβοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, μαζεύτηκαν στο βόρειο άκρο της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ παρά την καταρρακτώδη βροχή. Οταν δύο Κοσσοβάροι Αλβανοί επιχείρησαν να διασχίσουν τη γέφυρα, εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας βροχή με πέτρες. Οι Γάλλοι και οι Καναδοί έσπευσαν στην περιοχή δίχως να προβούν συλλήψεις. Αργότερα, ο αρχηγός της σερβικής κοινότητας της πόλης, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, εξήγησε τους λόγους αντίδρασης των ομοεθνών του, καταδικάζοντας, παράλληλα, το λιθοβολισμό. «Ειλικρινά λυπάμαι, για τα επεισόδια... Αλλά οι Σέρβοι είναι θυμωμένοι, επειδή η "ΚΦΟΡ" κάνει προσπάθειες για την εδώ επιστροφή των Αλβανών, την ώρα που δύο παρακείμενα σερβικά χωριά κοντά στο Βούτσιτρν εκκενώνονται εξαιτίας της επιθετικότητας Κοσσοβάρων Αλβανών». Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως οι Σέρβοι θα εξακολουθήσουν να αντιδρούν σ' αυτές τις προσπάθειες, «εκτός και εάν ληφθούν καλύτερα μέτρα προστασίας στους Σέρβους χωρικούς». Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Κοσσοβάρων Αλβανών, η ίδια προσπάθεια για την επιστροφή Αλβανών στο σερβικό τομέα της Μιτρόβιτσα θα επαναληφθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, ένα ακόμη περιστατικό έντασης σημειώθηκε χτες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Σέρβους. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη ενός Σέρβου κατά τις έρευνες των Αμερικανών για παράνομα όπλα στο χωριό Γκόρντζε Κούστε του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου. Πλήθος περίπου 200 οργισμένων Σέρβων περικύκλωσε για έξι ώρες την αμερικανική περίπολο σε χωριό του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του ομοεθνούς τους. Παρά τη μετέπειτα ενίσχυση των Αμερικανών στρατιωτών με άλλους 60 συστρατιώτες τους, το επεισόδιο έληξε μόνον όταν οι Σέρβοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν εκουσίως!