Για τον ελληνικό κινηματογράφο
Σάββατο 4 Γενάρη 2003

Ο σημαντικότερος κινηματογραφικός οδηγός της χρονιάς, το International Film Guide 2003, που κάθε χρόνο εκδίδει το περιοδικό «VARIETY», κυκλοφόρησε φέτος με ένα ειδικό αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο του σήμερα. Ο κινηματογραφικός οδηγός, τον οποίο συμβουλεύονται εκατοντάδες επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε όλο τον κόσμο, τιμά φέτος την Ελλάδα και τον ελληνικό κινηματογράφο με ένα μεγάλο αφιέρωμα 15 σελίδων (σελ. 49-63) και επιλέγει για το εξώφυλλό του (σε μια ειδική έκδοση για την Ελλάδα) φωτογραφίες Ελλήνων δημιουργών και ταινιών πρόσφατης παραγωγής.

Ο δημοσιογράφος Φίλιπ Κεμπ ήρθε στην Ελλάδα και με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συγκέντρωσε τα στοιχεία που χρειαζόταν. Ηρθε σε επαφή με σκηνοθέτες και παραγωγούς, επισκέφτηκε το υπουργείο Πολιτισμού και τον Σύμβουλο Κινηματογραφίας Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και επιχείρησε ένα συνολικό απολογισμό της κατάστασης του ελληνικού κινηματογράφου, σήμερα.

Οι πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες από το 1993 μέχρι το 2001, οι αριθμοί των ταινιών που παράγονται κάθε χρόνο, ένας κατάλογος των εταιριών παραγωγής και διανομής και άλλων χρήσιμων διευθύνσεων, καθιστά το αφιέρωμα αυτό του International Film Guide ενημερωτικό, αλλά και χρηστικό για τους ξένους επαγγελματίες.