Αθωράκιστη απέναντι στους σεισμούς παραμένει η χώρα
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003

Τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Μπορούμε, όμως, να πάρουμε μέτρα, για να μην υπάρχουν θύματα και καταστροφές
Η σεισμική φιλολογία των τελευταίων ημερών, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας καλά κρατεί. Και αν οι μικροί ή μεγαλύτεροι σε μέγεθος σεισμοί σε Αθήνα, Βαρθολομιό, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα προκαλούν την ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών, αυτό που προκαλεί ακόμα και πανικό είναι η ακατάσχετη κινδυνολογία, που αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Το εάν θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός σε κάποια περιοχή στην ελληνική επικράτεια μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, το κρισιμότερο ζήτημα που ακόμα και σε περιόδους σεισμικής έξαρσης συζητείται λιγότερο από όλα, είναι το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Γενική παραδοχή είναι ότι η Ελλάδα, στην οποία εκλύεται ετησίως το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, είναι ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο. Και αυτό, όχι εξαιτίας των μεγάλων σεισμών, που σημειώνονται, αλλά γιατί η κυβέρνηση κρατά στο περιθώριο το θέμα της αντισεισμικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Κατά διαστήματα, επιστήμονες, σεισμολόγοι, μηχανικοί τονίζουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση βαδίζουν με ...βήματα χελώνας. Συγκεκριμένα:

Προτάσεις του ΚΚΕ

Πολλές φορές το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η οποία περιλαμβάνει: