Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Κυριακή 19 Γενάρη 2003

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργανώνει την έκθεση «Ο θάνατος του "Τσε" Γκεβάρα». Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που φιλοξενείται στο «χώρο τέχνης 8» στο Ρέθυμνο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση διοργανώνεται τριάντα πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τσε και έχει διπλό στόχο: Πρώτα απ' όλα να τιμήσει μια προσωπικότητα με ήθος και αγωνιστικότητα. Συγχρόνως, όμως, να συγκεντρώσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν οι καλλιτέχνες στην είδηση του θανάτου του και στις φωτογραφίες με το νεκρό ξαπλωμένο πάνω στη μικρή στέρνα ενός πλυσταριού, με τα μάτια ανοιχτά, που έκαναν το γύρο του κόσμου τον Οκτώβρη του 1967.

Την έκθεση επιμελείται ο Νίκος Χατζηνικολάου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον κατάλογο, από τα έργα των ζωγράφων που επεξεργάστηκαν καλλιτεχνικά το θάνατο του Τσε «επιλέξαμε δύο μόνο στιγμές. Εκείνη που ο Τσε βρίσκεται στα χέρια των εχθρών του, ελαφρά πληγωμένος στο πόδι αλλά ζωντανός, που απαθανατίζουν οι δύο φωτογραφίες που πήρε ο πράκτορας της CIA F. Rodriguez: Ενός Τσε ανήσυχου, σκεπτικού, συνοφρυωμένου, απόλυτα μόνου, ακόμα ζωντανού και τόσο κοντά στο θάνατό του. Και τη στιγμή αμέσως μετά τη δολοφονία, με το σώμα του επιδεικτικά εκτεθειμένο, με τους δημοσιογράφους και τους μισθοφόρους γύρω του: Τα μάτια του ανοιχτά, κάτι σαν χαμόγελο να διαγράφεται στα χείλη του».

Τα έργα (πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, αφίσες) έχουν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Πρόκειται για δημιουργίες των: Γιάννη Γαΐτη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου, Αγγελου Σκούρτη, Arnold Belkin, Rogelio Lopez Cuenca, Antonio Frasconi, Ruth Weisberg κ.ά. Εκτίθενται, επίσης, οι πρωτότυπες φωτογραφίες του Φ. Αλμπόρτα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 του Φλεβάρη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.



Lawson/Clive Smith, «Ο Γκεβάρα είναι νεκρός... Ζήτω ο Γκεβάρα!», αφίσα


Κυριάκος Κατζουράκης, «Μάθημα ανατομίας», 1968


Antonio Frasconi, «Το έγκλημα έγινε στη Βολιβία, 9 του Οκτώβρη 1967», 1968. Ξυλογραφία

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ