«Συρμός» μουσικής επικοινωνίας
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003

Ο «Συρμός», μια καινούρια μουσική σκηνή που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και αποσκοπεί να γίνει μια φιλόξενη εστία δημιουργικής κατάθεσης και «συνομιλίας» καλλιτεχνών και κοινού, ανοίγει τις πύλες του, σήμερα (10.30 μ.μ.). Βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, δύο βήματα από το σταθμό «Μεταξουργείο» του μετρό, σ' ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Κολωνού και Οδυσσέως 14 (δίπλα στο θέατρο «Περοκέ») και εγκαινιάζεται σήμερα από το Διονύση Τσακνή. Ο γνωστός δημιουργός, συνοδευόμενος από τη νέα τραγουδίστρια Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και μια ομάδα καταξιωμένων, αλλά και νέων, ταλαντούχων μουσικών, θα παρουσιάζει για τρεις μέρες τη βδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο, στις 10.30 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.) ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας, βασισμένο στο σύνολο της δισκογραφίας του, από το οποίο όμως δε θα λείπουν τραγούδια άλλων συνθετών, καθώς και ξένα κομμάτια, που έχει αγαπήσει.

Ο «Συρμός», κόντρα στο... συρμό των μέχρι σήμερα τρόπων διασκέδασης, στοχεύει να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό βραδιές ξεχωριστές, γεμάτες εκπλήξεις και εναλλαγές. Σε μια ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σ' ένα περιβάλλον που βρίσκεται στον αντίποδα των μεγάλων απρόσωπων χώρων, θα μπορούν οι μουσικόφιλοι ν' απολαύσουν τραγούδια και να ζήσουν συγκινήσεις, με χαμηλές τιμές (τιμή εισόδου: 12 ευρώ - περιλαμβάνει και ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι κρασί).

«Τα τραγούδια δεν έχουν ανάγκη από δεκανίκια για να σταθούν όρθια και να αντέξουν στο χρόνο», δηλώνει ο Δ. Τσακνής. «Αν έχουν να πουν κάτι το λένε έτσι γυμνά, όπως γεννήθηκαν, όπως παίχτηκαν για πρώτη φορά σε κάποιο στούντιο, όπως τα "πείραξαν" κάπως οι δημιουργοί και οι συνεργάτες τους, ξανά κοιτάζοντάς τα, αφαιρώντας τα περιττά ή προσθέτοντας μια νότα ή πινελιά. Κι έτσι τα παρουσιάζουν στις παρέες που τα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά ή τα ξαναανακαλύπτουν και τα σιγοτραγουδάνε, σε χώρους που ευνοούν την ακρόαση, την επικοινωνία, τον ηλεκτρισμό της επαφής πομπού και δέκτη».

Με αυτή τη μουσική παράσταση λοιπόν, που θέλει τον ακροατή, όχι απλό θεατή αλλά συνυπεύθυνο για τη μουσική κατάληξη της κάθε βραδιάς, ξεκινά τις μελωδικές διαδρομές του ο «Συρμός». Ενα φιλόξενο στέκι «ανισόπεδων μουσικών διαβάσεων», το οποίο δε διστάζει σε μια εποχή που κυριαρχεί η «αισθητική» της πίστας να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ουσιαστικής μουσικής επικοινωνίας.

Δημιουργήθηκε από την εταιρία «Φρην», που συνεργάζεται με την «Πολιτιστική Παρέμβαση» με στόχο να γίνει, όπως σημειώνει ο Σταύρος Παπαθανασίου, «βήμα δημιουργικής έκφρασης ενός καλλιτεχνικού κόσμου, που καταρχήν έχει κάτι να δώσει, αλλά δε βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να το κάνει». Εκτός από τη μουσική σκηνή, η οποία θα λειτουργεί όλες τις μέρες της βδομάδας, φιλοξενώντας γνωστούς και νέους καλλιτέχνες, (από τη Δευτέρα έως Πέμπτη θα τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας), δημιουργείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου ένας χώρος τέχνης. Στο χώρο, που θα υπάρχει και μπαρ, από τα τέλη Σεπτέμβρη θα στεγάζονται πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές, εικαστικές, εκθέσεις φωτογραφίες κ.ά.), ενώ ο ακάλυπτος χώρος που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και ουσιαστικά είναι προέκταση του κάτω ορόφου, θα λειτουργεί σε στιλ ουζερί, από το Μάη. Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 5203.661.