ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεσμεύσεις και ευχολόγια μέσω τηλεδιάσκεψης
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για κομβικές μεταρρυθμίσεις και για παρουσίαση ενός σχεδίου Συντάγματος εντός των δύο προσεχών βδομάδων δεσμεύτηκαν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που συμμετείχαν στη σύνοδο του Λονδίνου για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ μίλησε για «δημιουργικές» συνομιλίες και δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει στους Παλαιστινίους αντιπροσώπους να μεταβούν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, δεν κατάφερε να συμμετάσχει ούτε στην τηλεδιάσκεψη, αφού εγκλωβίστηκε σε κάποιο σημείο των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό και δεν πρόφτασε να φθάσει στη Ραμάλα.

«Οι επιθέσεις αυτοκτονίας δε μας φέρνουν ειρήνη, και η κατοχή της γης μας δε σας φέρνει ασφάλεια. Είναι ανάγκη να απορρίψουμε τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές του και να επιλέξουμε τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις» φέρεται να τόνισε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους συμμετέχοντες στη σύνοδο ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφορικών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, από τη Ραμάλα. Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι η ισραηλινή κατοχή «θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων, στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Βρετανία, Αφίφ Σαφιέχ, υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά δε θα πρέπει να λειτουργήσουν ως δέντρο που κρύβει το δάσος, που δεν είναι άλλο από την ισραηλινή κατοχή».

Ολοι οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις ισραηλινές απαγορεύσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και Τζακ Στρο αναγνώρισε ότι προκαλούν προβλήματα στην παλαιστινιακή διοίκηση. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε, σχεδόν, τη θέση που είχε εκφράσει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την οποία η σύνοδος «είναι σημαντική γιατί επικεντρώνει στις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τον κομβικό πολιτικό μηχανισμό για να ανοίξει ο δρόμος της ειρήνης». Ο Στρο, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις Σαρόν, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «με τον Αραφάτ δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση από αυτές που απαιτούνται στα παλαιστινιακά εδάφη και όχι στο Λονδίνο».

Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Ιορδανίας, ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Λάρσεν χαρακτήρισε τη σύνοδο «έκφραση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό», ενώ ο Σολάνα καυτηρίασε την ισραηλινή απαγόρευση μετακίνησης που επιβλήθηκε στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι «τελικά θα γίνουν 2 κράτη και θα πρέπει να έχουν δημοκρατικές δομές». Ο Μπερνς ήταν αρκετά λακωνικός και αρκέστηκε να δηλώσει ότι κάθε συζήτηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι εποικοδομητική.