ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Με το «Ρ», καθημερινό σύντροφο των εργαζομένων
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003

Η προηγούμενη Κυριακή με τη δημοσίευση στο «Ρ» της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις θέσεις του για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σηματοδότησε την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ, μιας εξόρμησης διαρκείας στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώπιον των οποίων οι κομμουνιστές καταθέτουν θέσεις και προτάσεις για συζήτηση και κυρίως καταθέτουν με επιμονή το κάλεσμα συσπείρωσης, κοινής δράσης και πάλης. Μια εξόρμηση που δεν είναι δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία ή να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αν δε συνοδευτεί από την ολόπλευρη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη».

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας της εξόρμησης ο «Ριζοσπάστης» διακινήθηκε πλατιά αγγίζοντας τα 17.160 φύλλα σε Αθήνα - Πειραιά στα οποία προστίθενται αυτά των 1.000 συνδρομητών, τα 6.250 φύλλα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι τα νούμερα διακίνησής του και στην υπόλοιπη χώρα.

Αποτιμώντας αυτές τις πρώτες μέρες της πολιτικής εξόρμησης οι Οργανώσεις του ΚΚΕ εντοπίζουν αδυναμίες, κενά ή και παραλείψεις, σημειώνουν για παραπέρα αξιοποίηση τη θετική εμπειρία και προετοιμάζονται για την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα πανεξόρμησης του «Ριζοσπάστη», ένθετη στον οποίο θα κυκλοφορήσει η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και τις συσπειρώσεις που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος και για τις οποίες παλεύει το ΚΚΕ.

Ο «Ρ» και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής απαιτείται να φτάσουν όσο το δυνατόν πλατύτερα, να συζητηθούν, να αποτελέσουν αντικείμενο γόνιμου ουσιαστικού διαλόγου με τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά και έναυσμα για όλους όσοι στα βασικά σημεία συμφωνούν, για ένταξη στη δράση, για έμπρακτη συμβολή στην υλοποίηση των στόχων.

Ωστόσο δεν πρέπει στιγμή να διαφεύγει από την προσοχή όλων μας πως ο «Ριζοσπάστης» πάντα και πολύ περισσότερο τώρα στη διάρκεια της πολιτικής εξόρμησης, είναι αναγκαίο να αποτελεί καθημερινό μας σύντροφο, πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης. Πως οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε ως ένα εργαλείο που μπορεί αποτελεσματικά να συνδράμει την προσπάθειά μας για την επίτευξη των στόχων μας. Η πολιτική εξόρμηση αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη για την πλατιά διάδοσή του, για να αποτελεί εφεξής τον καθημερινό καθοδηγητή της δράσης μας. Η αγορά και η μελέτη του αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα αυξημένα καθήκοντα, στα μεγάλα μέτωπα πάλης που ανοίγονται μπροστά μας. Για να μπορούμε αποτελεσματικά να εκλαϊκεύουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, να πείθουμε γι' αυτές.

Τα στοιχεία της προηγούμενης Κυριακής είναι θετικά, δείχνουν τις αυξημένες δυνατότητες που υπάρχουν, το γόνιμο έδαφος για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη». Δυνατότητες που είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού η διακίνηση της περασμένης Κυριακής υπολείπεται από τα 27.286 φύλλα που είχαν διακινηθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβρη του 2000 οπότε και ο «Ρ» φιλοξενούσε τις θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, αλλά και από τα 25.445 φύλλα που είχαν διακινηθεί το Γενάρη του 2001 με ένθετη την απόφαση του Συνεδρίου. Αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν πως είναι στο χέρι μας να γίνει η εφημερίδα μας σύντροφος καθημερινός στις μικρές και μεγάλες μάχες, στις ατομικές και συλλογικές, πολύ περισσότερων εργαζομένων, πολύ περισσότερων απ' ό,τι σήμερα ανθρώπων του μόχθου. Δυνατότητες που έχουμε καθήκον να μην τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες.