ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Σε νέα βάση, αλλά με άδηλο μέλλον

«Πολιορκία» των επιχειρηματικών ομίλων, για να τους εκχωρηθεί το φιλέτο των αεροδιακομιδών

Πέμπτη 16 Γενάρη 2003

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να εγκαινίασε τη νέα βάση των ελικοπτέρων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αλλά παραμένει άδηλο το μέλλον των ίδιων των αεροδιακομιδών: Αν δηλαδή τα πτητικά μέσα θα παραμείνουν στο ΕΚΑΒ -παρότι τη διαχείρισή τους την έχει αναλάβει η ιταλική Hellitalia- ή αν θα εκχωρηθούν εν τω συνόλω στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής παρότι επισήμανε ότι η νέα βάση αποτελεί «την απαρχή μιας καινούριας εποχής για το ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία του Ελληνα ασθενή» εντούτοις δεν είπε λέξη για το μέλλον των αεροδιακομιδών, τη στιγμή, μάλιστα, που εκκρεμεί το σχέδιο για τους Ολυμπιακούς του 2004, που προέβλεπε την αγορά πέντε επιπλέον ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στον απολογισμό του και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος. Επίσης, ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεν έκαναν καμιά νύξη για την αντικατάσταση του ελικοπτέρου που έπεσε στην Ανάφη.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας ήθελαν και χτες ως μη οριστική την τελική απόφαση της κυβέρνησης για την τύχη των αεροδιακομιδών: Αν δηλαδή το ΕΚΑΒ θα συμπληρώσει -σύμφωνα με τους παλιότερους σχεδιασμούς- τα πτητικά του μέσα ή αν θα αγοράσει υπηρεσίες από εταιρίες.

Αυτή η κατάσταση δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να εντείνουν την πολιορκία τους για το φιλέτο των αεροδιακομιδών. Δεν είναι τυχαίο ότι και χτες επιχείρησαν να εμφανιστούν στα εγκαίνια εκπρόσωποι γερμανικού ομίλου, οι οποίοι έχουν κάνει προτάσεις προς το ΕΚΑΒ για την ανάληψη των αεροδιακομιδών. Τελικά, όμως, αποπέμφθηκαν απ' τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Η νέα βάση -παρότι βγάζει το ΕΚΑΒ από μια εκκρεμότητα- εντούτοις έφερε στην επιφάνεια τη δυσκολία της πρόσβασης στα νοσοκομεία, καθώς η μεταφορά ασθενών -και μάλιστα σε βαριές περιπτώσεις- απ' την Ελευσίνα είναι χρονοβόρα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο. Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί στη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης με την περάτωση της Αττικής Οδού.

Ομως, χτες τόσο στελέχη του ΕΚΑΒ όσο και πιλότοι της διαχειρίστριας εταιρίας υπογράμμισαν στον υπουργό Υγείας την ανάγκη για τη δημιουργία ελικοδρομίων στα μεγαλύτερα τουλάχιστον νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Ηδη υπάρχει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ελικοδρομίου δίπλα απ' τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, ενώ σκέψεις γίνονται για ένα ακόμα στο ΚΑΤ σε πρώτη φάση.