ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συντομεύονται οι ποινικές διαδικασίες

Στόχος κατά το υπουργείο, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όμως δημιουργούνται ανησυχίες για την ποιότητα της δικαιοσύνης

Πέμπτη 16 Γενάρη 2003

Σημαντικές αλλαγές στην ποινική δικαιοσύνη προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο φιλοδοξεί να «θεραπεύσει» το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της δικαιοσύνης που θα απονέμεται, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται.

Με το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος θα μπορούν οι πολίτες να εκπροσωπούνται στα δικαστήρια από τους δικηγόρους χωρίς να παραβρίσκονται οι ίδιοι, περιορίζονται δραστικά οι αναβολές των δικών, οι ποινικές διώξεις θα ασκούνται μόνο ύστερα από έρευνα, ενώ με άλλες διατάξεις περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα της αναίρεσης εναντίον παραπεμπτικών βουλευμάτων. Η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης κατατείνει στο να εκκαθαρίζονται πιο γρήγορα οι δικαστικές υποθέσεις, αλλά θα υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες» στην άσκηση των ενδίκων μέσων στο στάδιο της προδικασίας και των δικαιωμάτων των διαδίκων.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που επιφέρει αλλαγές σε 67 άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται τα εξής:

Παράλληλα με άλλες διατάξεις προβλέπεται η ανάκριση να γίνεται μόνο για τα κακουργήματα και ποτέ για τα πλημμελήματα. Περιορίζεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά παραπεμπτικών βουλευμάτων. Οι διάδικοι (κατηγορούμενος και πολιτικός ενάγων) θα μπορούν να ασκήσουν έφεση μόνο κατά των βουλευμάτων για κακουργήματα και όχι για τα πλημμελήματα. Οσον αφορά την αναίρεση στον Αρειο Πάγο εναντίον των παραπεμπτικών βουλευμάτων τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Και αυτό γιατί αναίρεση κατά βουλεύματος θα μπορεί να ζητήσει μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του διαδίκου.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα του κατηγορούμενου πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης να παρίσταται με συνήγορο και να μπορεί να λάβει προθεσμία.