ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθημερινή δυναμική αγωνιστική παρέμβαση

Συνεχίζουν σήμερα με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δίνουν ήδη «ραντεβού» για το Ναύπλιο

Παρασκευή 17 Γενάρη 2003

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Ασπρόπυργο
Συντονισμένα, με αποφασιστικότητα και με πρωτοφανή μαζικότητα, σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, συνέχισαν και χτες για τρίτη μέρα τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις, με αποχή από τα μαθήματα και αποκλεισμούς δρόμων, για να μην περάσει το νομοσχέδιο που έχει συντάξει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, το οποίο υποβαθμίζει ραγδαία τη ναυτική εκπαίδευση και μετατρέπει τις ναυτικές σχολές σε «βιομηχανία παραγωγής» άβουλων, ημιμαθών και φτηνών ναυτεργατών. Σήμερα σπουδαστές και ναυτεργάτες, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, θα συναντηθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το βάρος της οργάνωσης των κινητοποιήσεων έχουν αναλάβει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία είναι ενταγμένα στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι προπομπός των αγώνων που προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγωνιστικού Μετώπου, για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα. Ηδη όπως έχουν αποφασίσει οι διοικήσεις των δύο ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, σταθμός αυτού του αγώνα θα είναι η συμμετοχή ναυτεργατών και σπουδαστών στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη, αλλά και οι συγκεντρώσεις στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ναυτιλίας.

Αλλωστε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στις 11 Δεκέμβρη 2002, όταν παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες και εφησυχασμό: «Είναι γνωστό - είπε - ότι από τον Ιούνιο όταν στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις μας, για τις θαλάσσιες μεταφορές, ως πρώτη προτεραιότητα μεταξύ των τριών σημαντικών προτεραιοτήτων, που η Ελληνική Προεδρία θέτει για συζήτηση στο επόμενο εξάμηνο, ήταν η βελτίωση της εικόνας της Κοινοτικής Ναυτιλίας. Μέσα στα πλαίσια αυτά, δηλώσαμε ότι έχουμε την πρόθεση να εξετάσουμε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εκπαίδευση και την απασχόληση των ναυτικών»...

Χτες από τις 9 το πρωί οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου είχαν σχηματίσει ένα τεράστιο ανθρώπινο φράγμα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της σχολής τους, αποκλείοντας το ρεύμα προς Αθήνα. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι η περιοχή σειόταν από τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους, ενώ τα πανό τους με τις φράσεις: «Οχι στην υποβάθμιση, Ναυτική Εκπαίδευση Ενιαία - Ανώτατη - Δημόσια - Δωρεάν» και «Απαντάμε δυναμικά στις αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις ΥΕΝ, εφοπλιστών» έδιναν το στίγμα τους. Ο όγκος της συγκέντρωσής τους, που ξεπέρασε τα αναμενόμενα, καθώς και η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητά τους έκοψαν την όρεξη στις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί απέναντί τους, να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση.

Οι σπουδαστές υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα την αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Πλοιάρχων και Μηχανικών ΚΕΣΕΝ, οι οποίοι την ίδια ώρα στο Ρέντη στα πλαίσια της αποχής, που συνέχισαν για τρίτη μέρα, είχαν αποκλείσει το δρόμο μπροστά από το κτίριο της σχολής. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας επισήμανε προς τους σπουδαστές την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, επειδή όπως είπε: «Το νομοσχέδιο του ΥΕΝ χτυπά θεμελιώδη δικαιώματά μας και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πλοίων» και τόνισε: «Δεν κάνουμε πίσω αν δεν αποσυρθεί». Ακόμα κατάγγειλε τους μηχανισμούς που έχει θέσει σε λειτουργία ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, «βάζοντας μπροστά τους λιμενικούς διοικητές των σχολών να απειλούν και να τρομοκρατούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των σπουδαστών (2010-03-09 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση (2005-10-13 00:00:00.0)
Δυναμικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης (2004-10-26 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση τους (2003-04-04 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ν/σ υποβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης (2002-12-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2002-12-18 00:00:00.0)