ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Η ιδιωτικοποίηση οδηγεί στις ουρές

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες εργαζομένων, κατά τη διάρκεια περιοδείας βουλευτή του ΚΚΕ, στα γραφεία της οδού Νικηφόρου, στην Αθήνα

Παρασκευή 17 Γενάρη 2003

Από τη χτεσινή συζήτηση του Τ. Τσιόγκα με εργαζόμενους στο ΙΚΑ
Στις στοίβες των φακέλων στα γραφεία των ολιγάριθμων υπαλλήλων που εκδίδουν τις συντάξεις, στο Περιφερειακό Αθηνών (Νικηφόρου), φάνηκε η πολιτική της κυβέρνησης για τη διάλυση του ΙΚΑ, κατά τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκα. Αγανακτισμένοι υπάλληλοι, με τη «ρετσινιά του τεμπέλη», όπως υπογράμμισαν, δεν άφησαν κυριολεκτικά τον βουλευτή «ν' ανασάνει» από την παρουσίαση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο όροφο, από τα λεγόμενα των υπαλλήλων, στην πλειοψηφία τους γυναικών, διαψεύστηκε, σε όλο της το μεγαλείο, η ρήση κυβερνώντων και διοικητών ότι η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΙΚΑ και η πρόσβαση ιδιωτικών εταιριών θα λύσει το πρόβλημα και οι ασφαλισμένοι θ' απολαμβάνουν τις υπηρεσίες σε χρόνο μηδέν.

Στο Τμήμα Πρωτοκόλλου, ένας υπάλληλος δίνει πληροφορίες και παραλαμβάνει τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Κάθε μήνα υπάρχει ροή 4.500 αιτήσεων στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, κέντρο απονομής και εξυπηρέτησης 20 υποκαταστημάτων! Ηδη, μέχρι το Δεκέμβρη, οι αιτήσεις αριθμούν περί τις 18.000. Εκδίδονται συντάξεις από Μαρούσι, Νέο Ηράκλειο, Ξυλόκαστρο, Βοιωτία, Κορινθία κλπ. Ενώ «προβληματική» φαίνεται και η περιβόητη μηχανογράφηση και η είσοδος της νέας τεχνολογίας, γιατί δεν «προωθεί» την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Γιατί πολλές αποφάσεις για διάφορα Ταμεία, π.χ., οικοδόμων επιστρέφουν για να βγουν χειρόγραφα. Η διαδοχική ασφάλιση, επίσης, δεν πηγαίνει καθόλου στο τεχνολογικό κέντρο, είτε το ΙΚΑ συμμετέχει, είτε απονέμει τη σύνταξη. Η πολυπλοκότητα έκδοσης της συγκεκριμένης σύνταξης είναι δαιδαλώδης. Στην καλύτερη περίπτωση, βγαίνει μετά από 14-15 μήνες και πάνω. Επιπλέον, μια «απλή» σύνταξη βγαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, σε 8-9 μήνες. Μία υπάλληλος για τις συντάξεις μεταλλεργατών έχει μπροστά της 2.000 φακέλους! Με τη λεγόμενη νέα διάρθρωση επίσης εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις συντάξεων Α` κατηγορίας, όπως λέγονται, δεν πάνε στη μηχανογράφηση γιατί το σύστημα δεν αντέχει, δεν έχει φτιαχτεί για παραπάνω. Κανένας υπάλληλος δε ρωτήθηκε για το διαρθρωτικό αυτό πρόγραμμα να καταθέσει την εμπειρία του, κανένας γνώστης της διοικητικής λειτουργίας του ΙΚΑ δε ρωτήθηκε.

Για το Περιφερειακό Αθήνας, η έλλειψη του προσωπικού φτάνει το 45%, όπως κατήγγειλαν οι υπάλληλοι. Αντίθετα, τα περισσότερα Ταμεία πρέπει να εξυπηρετηθούν εκεί.

Η παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες, όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά αύξησε το πρόβλημα: Μικρός, ανειδίκευτος αριθμός κακοπληρωμένων υπαλλήλων προσπαθεί με σκληρή δουλιά να καταχωρίσει εισερχόμενα σε υπολογιστές. Λόγω του τεράστιου όγκου δουλιάς, κανένας από τους έμπειρους υπαλλήλους δεν είναι εύκολο να τους εκπαιδεύσει γρήγορα, για να διευκολύνουν την κατάσταση. Επιπλέον, η εταιρία που ανέλαβε πρόσφατα να ιδιωτικοποιήσει την καρδιά της απονομής των συντάξεων και να διαλύσει το ΙΚΑ, πάλι ανεκπαίδευτους υπαλλήλους στο αντικείμενο φέρνει, παρά τα όσα «Μάστερ» μπορεί να έχουν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έγινε μάρτυρας του όγκου αγανάκτησης από τους υπαλλήλους για την προσπάθεια απαξίωσής τους στην κοινή γνώμη και μέσα από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μέσα από τις ουρές, το βάρος «πέφτει» τους υπαλλήλους και όχι στην έλλειψη προσωπικού. Οπως τόνισαν, εργαζόμαστε σκληρά, όπως και πριν και τώρα.

Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν αντίκτυπο στους ελέγχους εργοδοτών για ασφάλιση υπαλλήλων. Χάσιμο τεράστιων εσόδων για το ΙΚΑ. Ολοι οι υπάλληλοι με το υπάρχον σύστημα ασχολούνται με τις Περιοδικές Δηλώσεις.

Υπογράμμισαν προς τον βουλευτή του ΚΚΕ την ανάγκη να «βγουν» τα πραγματικά τους προβλήματα προς τον κόσμο που έχει δίκιο στο μέρος της ταλαιπωρίας και του χρόνου που χρειάζεται για να πάρει τη σύνταξη. «Ολον αυτόν τον καιρό πώς θα ζήσει;», αναρωτήθηκαν εύλογα.

Ολα τα παραπάνω ζητήματα κι ακόμα περισσότερα, έθεταν ασταμάτητα στον βουλευτή του ΚΚΕ. Ο Τ. Τσιόγκας υπενθύμισε την ιδιότητά του και ως προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που «βιώνει» τα προβλήματα των εργαζομένων και τα ζει και ο ίδιος, έχοντας προσωπική εμπειρία όταν απευθύνεται σε υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Ο βουλευτής επισήμανε στις εργαζόμενες, ανάμεσα στ' άλλα, πως το ότι το ΙΚΑ πάει από το κακό στο χειρότερο δεν είναι ευκαιριακή και αποσπασματική πολιτική. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, που έχει σαν στόχο τη διάλυσή του σε βάθος χρόνου. Δίνοντας σταδιακά τις υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες, δεν προσλαμβάνει προσωπικό κι όσοι εργάζονται επιβαρύνονται με τεράστιο όγκο δουλιάς. Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε καθαρό πως το ΚΚΕ είναι καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων, βοηθάει με όλες του τις δυνάμεις. Επισήμανε, όμως, και τις ευθύνες όλων όσοι, όταν επιλέγουν κυβέρνηση, ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς, τόνισε, σας λέμε ότι πρέπει να φύγετε από αυτά τα κόμματα, είστε εργαζόμενοι. Εκτός κι αν είστε ικανοποιημένοι από αυτήν την πολιτική...