«Ξανά ανάλυσέ το»
Σάββατο 18 Γενάρη 2003

Το αφεντικό της Μαφίας, ο Πολ Βίτι (Ρόμπετ Ντε Νίρο), περπατά μέσα στο κελί του βουτηγμένος σε απραξία στα όρια της μελαγχολίας. Μήπως ο Βίτι έχει πάθει νευρική κρίση εξαιτίας κάποιων πρόσφατων απειλών εναντίον της ζωής του από μια αντίπαλη φαμίλια ή μήπως αυτή η ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του είναι μονάχα ένα κόλπο για να μπορέσει να βγει από τη φυλακή νωρίτερα;

Κανένας δεν μπορεί να δώσει κάποια απάντηση. Μάλλον ο Βίτι πρέπει να βγει απ' τη φυλακή... Τελικά τα καταφέρνει, αλλά μόνον υπό όρους και υπό την επιτήρηση του Σόμπελ (Μπίλι Κρίσταλ) που γίνεται και πάλι ασθενής του και ακόμη χειρότερα φιλοξενούμενος στο σπίτι του.

Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μπίλι Κρίσταλ ξανακάνουν το ίδιο πράγμα χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν και να προκαλούν ενδιαφέρον αφού η σεναριακή δομή του «Ξανά ανάλυσέ το» είναι πάνω- κάτω ίδια και πολλές φορές κατώτερη από την πρώτη ταινία που είχε βγει τον περσινό χειμώνα. Σκηνοθετικά, θυμίζει μια μέτρια φαρσοκωμωδία. Από δραματολογικής πλευράς οι δυο σούπερ πρωταγωνιστές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και σε ορισμένες στιγμές βγάζουν γέλιο.

«Analyze that»: Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Χάρολντ Ράμις. Με τους: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπίλι Κρίσταλ, Λίζα Κούντροου, Τζόι Βιτερέλι.