ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν είμαστε τα πρόβατα του κάθε εφοπλιστή»

Δυναμική κινητοποίηση των σπουδαστών

Σάββατο 18 Γενάρη 2003

«Η ναυτική εκπαίδευση δε βγαίνει στο σφυρί, δεν είμαστε τα πρόβατα του κάθε εφοπλιστή», «Εσείς, εσείς, μες στα γραφεία κι εμείς μέσα στη θάλασσα με αίμα και θυσία»! Χτες το πρωί οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, η νέα βάρδια του μηχανοστασίου και της γέφυρας, πλημμύρισαν τον Πειραιά, με τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό και τη δυναμικότητά τους. Με τα συνθήματά τους, που το κάθε ένα αποτελούσε και μια δυνατή σφυριά, και τη δυναμική και μαζική παρουσία τους έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στους ναυτεργατικούς αγώνες. Εκαναν σαφές ότι το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση «δε θα περάσει», γέμισαν με ελπίδα τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και σίγουρα με ανησυχία τους εφοπλιστές και τον... πολιτικό τους εκπρόσωπο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη.

Αυτό άλλωστε μαρτυράει η νέα επίδειξη πυγμής που επιχείρησε ο υπουργός. Κράτησε ερμητικά κλειστή την πόρτα του γραφείου του απέναντι στους αντιπροσώπους των σπουδαστών, τους συνδικαλιστές από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και στον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα που τους συνόδευε! Επιστράτευσε τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού και σε κάθε γωνία των δρόμων γύρω από το υπουργείο, αλλά και στην είσοδό του, «έστησε» ασφαλίτες!

Ακριβώς η παρουσία ασφαλιτών στάθηκε και η αιτία που οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι και μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, δεν πήραν μέρος στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Παρέμειναν στη σχολή τους για να περιφρουρήσουν την αποχή που συνέχισαν και χτες για τέταρτη μέρα, καθώς ασφαλίτες και ορισμένοι «βαλτοί πρασινοφρουροί» επιχείρησαν να την τινάξουν στον αέρα. Ωστόσο, στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συντονιστικού τους.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν και καθηγητές. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Γιώργος Γραμματίκας, ο οποίος αφού τόνισε ότι η αποχή θα συνεχιστεί επ' αόριστο, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο του υπουργού ΕΝ συντάχθηκε από τους ίδιους τους εφοπλιστές «για να δημιουργήσει στρατιές αμόρφωτων και συνεχώς ψευτοκαταρτιζόμενων ναυτεργατών». Και «γνωστό είναι σε όλους μας - εξήγησε - ότι ο αμόρφωτος ναυτεργάτης, είναι παράλληλα και φτηνός και εύκολα, από τα αφεντικά, εκμεταλλεύσιμος εργάτης». Ο σπουδαστής κατήγγειλε τη «συμβιβασμένη», όπως τη χαρακτήρισε, συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΝΟ που εξυπηρετεί με την τακτική της τα συμφέροντα των εφοπλιστών, αλλά και τη ΝΔ που συναινεί στο νομοσχέδιο.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι σπουδαστές ξεκίνησαν την πορεία τους προς το ΥΕΝ. Με τη ζωντάνια τους και τη βροχή συνθημάτων όπως: «Κάτω τα χέρια απ' τις ΑΕΝ», «Εξω οι λιμενικοί, δε θέλουμε ρουφιάνους μέσα στη σχολή» σήκωσαν το κέντρο της πόλης στο πόδι.

Οταν έφτασαν στο υπουργείο, ο Ανωμερίτης δέχτηκε να δει μόνο τον βουλευτή του ΚΚΕ, όμως αυτός απάντησε ως εξής: «Δεν ήρθα περαστικός. Είμαι με τους σπουδαστές και τους συνδικαλιστές και θα ανεβούμε όλοι μαζί». Μετά την άρνηση του υπουργού, ο βουλευτής μιλώντας στους συγκεντρωμένους τους ενημέρωσε για τη συμπεριφορά του υπουργού και τόνισε: «Οταν έρχονται όμως οι εφοπλιστές τους στρώνει κόκκινο χαλί και ξέρετε με τι στάση τους υποδέχεται. Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, πρέπει να συνεχιστεί» και τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στη διαδήλωση του Ναυπλίου. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ - η οποία μαζί με τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συντονίζει αυτόν τον αγώνα - Γιώργος Τούσσας επιβεβαίωσε στους σπουδαστές ότι οι μηχανικοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους.