ΙΚΑ
Εφυγε για να μην τους ακούσει...
Σάββατο 18 Γενάρη 2003

Από τη χτεσινή περιοδεία των συνδικαλιστών του Συντονιστικού της Αθήνας στο ΙΚΑ
Την προκλητική άρνηση του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου να ακούσει και να συζητήσει τα προβλήματά τους, αντιμετώπισαν χτες εργαζόμενοι σωματείων της Αθήνας και συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του, τον είδαν να τρέπεται σε... φυγή, περνώντας μάλιστα επιδεικτικά από μπροστά τους.

Ηταν η απάντηση που έδωσε στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που συνεχίζουν να στήνονται στις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από τα ξημερώματα, που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους μέχρι και δύο χρόνια λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και τώρα καλούνται να χρυσοπληρώνουν και αυτή την καθυστέρηση σε ιδιώτες. Απαξιώντας προφανώς για όλα αυτά, ο διοικητής προτίμησε να πάει σε σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, την ίδια ώρα που είχε κλειστεί το ραντεβού με τα μέλη του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας. Συνδικαλιστές και συνταξιούχοι μπήκαν στο γραφείο του διοικητή, απαίτησαν να επιστρέψει για να συζητήσουν και παρέμειναν εκεί για λίγη ώρα συμβολικά. Λίγο νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το μέλος του Συντονιστικού Γιώργος Πέρρος με τον Μ. Νεκτάριο, ο τελευταίος του είχε κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει τον υπουργό να περιμένει...

Μετά την αποχώρησή τους από το γραφείο, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ως απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και τη στάση του διοικητή του ΙΚΑ και επισήμαναν ότι η χτεσινή μικρή κατάληψη ήταν συμβολική, καθώς θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Λίγη ώρα αργότερα η πολυπληθής αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών των σωματείων και συνταξιούχων είχε έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα των εργαζομένων στο Περιφερειακό Αθηνών, στην οδό Νικηφόρου, όπου εκδίδονται οι συντάξεις του ΙΚΑ. Εκεί η πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει την τραγική έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ανοίγει τώρα την πόρτα της υπηρεσίας στις ιδιωτικές εταιρίες τις οποίες θα χρυσοπληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Απέναντι στους αγανακτισμένους εργαζόμενους του υποκαταστήματος, οι οποίοι εκτός από τον τεράστιο φόρτο εργασίας αντιμετωπίζουν και τις δίκαιες αντιδράσεις των ασφαλισμένων, οι συνδικαλιστές τους κάλεσαν να κινητοποιηθούν και να αποτρέψουν την κυβερνητική πολιτική διάλυσης του ΙΚΑ. Να συντονίσουν τη δράση τους με ταξικά σωματεία, να παραμερίσουν το σωματείο (η πλειοψηφία κατήγγειλε ότι αδρανεί) και να στήσουν επιτροπές σε κάθε υποκατάστημα για να οργανώσουν τον αγώνα τους.